Binnen e-mail marketing is splittesten een bekend fenomeen. Toch doet nog lang niet elke e-mail marketeer aan A/B testen. In deze blogpost lees je waarom het toch belangrijk is om hier wat tijd voor vrij te maken.

Wat is A/B testen?

Om bij het begin te beginnen: wat is een A/B splittest nu eigenlijk? Bij een A/B splittest worden van één bericht twee varianten gemaakt. Een deel van de doelgroep ontvangt variant A, een gelijk deel ontvangt variant B. Gedurende een in te stellen periode wordt bijgehouden welke variant het beste scoort. Na de testduur ontvangen de overige contacten uit de doelgroep het bericht wat het beste uit de test is gekomen.

Waarom A/B testen?

Meten is weten. Door het uitvoeren van A/B testen leer je je doelgroep kennen. Hoe meer je over het gedrag van deze doelgroep weet, hoe beter een mailing op die doelgroep afgestemd kan worden. Als je al jaren op dezelfde manier naar een doelgroep mailt, kan het zomaar zo zijn dat door een kleine aanpassing in de mailing grote winst behaald kan worden. Ook al zijn de resultaten van een mailing niet slecht, op iedere mailing valt een verbeterslag te maken. Door het uitvoeren van splittesten ontdek je waar die verbeterslag zit.

Wat kan je dan testen?

Er zijn veel onderdelen waar een e-mailbericht op getest kan worden. Dit varieert van de look & feel tot de content van een bericht.

  1. Onderwerpregel: Het aanpassen van een onderwerpregel heeft invloed op de open ratio.
  2. Naam afzender: De naam van de afzender geeft aan dat het bericht van jouw organisatie komt en wekt vertrouwen. Dit heeft effect op de open ratio.
  3. Verzendtijdstip: Door een bericht op twee verschillende momenten te versturen zie je wanneer jouw doelgroep actief is.
  4. Lay-out: Speel bijvoorbeeld met de afbeeldingen om te zien welk type afbeelding een positief effect op de conversie-ratio heeft.
  5. CTA tekst: De CTA zorgt voor de meeste conversies, hier kan ook mee gespeeld worden. Is het beter om te kiezen voor een button of werkt een hyperlink in de tekst toch beter?

Hieronder staan een aantal voorbeelden opgesomd van splittesten. Per e-mailing is telkens één onderdeel aangepast. Welke zou je kiezen? Wat daadwerkelijk het beste werkt is afhankelijk van je doelgroep en type e-mailing. Er is geen algemene vuistregel voor.

Bekijk de voorbeelden

Kies er wel voor om altijd één onderdeel per test aan te passen. Alleen dan is na een test vast te stellen welk effect dat onderdeel juist wel of juist niet heeft gehad.

Controleer een splittest altijd goed vooraf

Het lijkt een open deur, maar toch reuze belangrijk: controleer een splittest goed voordat hij echt verstuurd wordt. Een splittest kan behoorlijk bewerkelijk zijn en een foutje is er snel in geslopen. Zo heeft een elektronica-groothandel bijvoorbeeld een splittest gedaan waarbij ze bestaande klanten informeren over de volgende actie; bestel binnen 24 uur een stofzuiger en ontvang gratis een set stofzuigerzakken. De groothandel had echter ingesteld dat de test 24 uur lang zou duren. De test is correct uitgevoerd en na 24 uur werd de succesvolle e-mail met de aanbieding naar de overige contacten in de doelgroep verstuurd. De aanbieding duurde echter maar 24 uur en was dus al verlopen.

Hoeveel zegt een test?

A/B splittesten op zich is geen garantie voor een beter resultaat. De betrouwbaarheid van de test is namelijk afhankelijk van de grootte van de testgroep en het verschil in conversie tussen de A- en B-variant. Als de verschillen te klein zijn, kan het zomaar gebeuren dat de verzending naar de restgroep niet presteert zoals je had verwacht. De test was in dat geval gebaseerd op toeval en het resultaat herhaalt zich niet. Dit heeft alles te maken met statistische significantie. Wanneer je serieus aan de slag wilt met (automatisch) A/B-testen raden we je aan om je in dit onderwerp te verdiepen.

Het is in Spotler mogelijk om automatisch te splittesten op diverse onderdelen binnen een bericht. In de gebruiksvriendelijke interface selecteer je op welke onderdelen je wilt testen. Spotler zorgt vervolgens voor de verdere afhandeling: de winnende e-mail wordt automatisch naar de restgroep gestuurd. Alle testresultaten zijn beschikbaar in een uitgebreide rapportage.

Het uitvoeren van A/B splittesten helpt je om jouw doelgroep goed te leren kennen en op de effectiefste manier per e-mail te benaderen. Het uitvoeren kost wat tijd, maar kan een mailing aanzienlijk meer laten opleveren. En zeg nu zelf; wie wil nu niet met een klein beetje inspanning een hoger rendement? Meer informatie lees je in ons stappenplan ‘Meer rendement met A/B testen’.