Gelukkig is e-mail marketing veel meer dan alleen de nieuwsbrief. Het zou anders vrij saai worden in zowel de inbox van de lezer als in het overzicht van de marketeer. Een nieuwsbrief is slechts het begin, de basis. Als het goed is, heb je hiermee direct de eerste campagne ingericht. Namelijk de automatische bevestiging van de nieuwsbriefinschrijving die onderdeel is van de welkomstcampagne.

Door het getriggerde en specifieke (dus relevante!) karakter van e-mail marketingcampagnes zijn de resultaten qua conversie altijd hoger dan die van de reguliere nieuwsbrief. Dit blijkt ook uit een onderzoek door Getvero. De kans dat campagnemails, oftewel getriggerde e-mails, doorkliks ontvangen is 70% hoger dan bij reguliere nieuwsbrieven (bron).

Hieronder staan enkele e-mail marketingcampagnes opgesomd die iedere organisatie moet inzetten. Mocht jouw organisatie deze campagnes nog niet inzetten, dan wordt het tijd om aan de slag te gaan.

Campagne 1: de welkomstcampagne

De allereerste campagne is natuurlijk de welkomstcampagne. Het is een van de bekendste én de beste e-mail marketingcampagnes die in te zetten is. Als iemand de moeite doet om zich op je website aan te melden, dan is het niet meer dan normaal om die persoon welkom te heten.

Zoals altijd, zitten er natuurlijk twee kanten aan het verhaal. Het welkom heten van een nieuw contact is niet alleen netjes: dat eerste contactmoment is ook te gebruiken om verdere gegevens te verzamelen. Een dubbel doel in dit geval. In e-mail marketing zijn personalisatie en segmentatie namelijk belangrijke onderdelen.

Zonder specifieke gegevens over een persoon, diens voorkeuren en gedrag blijft het uiteindelijk bij dezelfde nieuwsbrief voor iedereen. Vraag dus in de welkomstcampagne of iemand zijn profiel wil aanvullen. Zo kun je relevante en daarmee interessante content aanbieden.

Hou het daarnaast niet bij één e-mail. De eerste welkomstmail is het startsein voor een (mini)campagne om elkaar beter te leren kennen. Geef ook wat weg over uw organisatie: kennis uit de branche, informatie over uw bedrijf, laat medewerkers zich voorstellen…de mogelijkheden zijn zeer divers. Vergeet niet om in de loop der tijd informatie te updaten.

Wanneer je zo’n campagne opbouwt, hoef je niet alles in één keer te vertellen. Je kunt de informatie in kleine hapklare brokken voorschotelen over het verloop van een aantal weken of zelfs maanden.

Campagne 2: de verjaardagscampagne

‘Gefeliciteerd met je verjaardag!’ Eigenlijk mag deze campagne bij geen enkele organisatie missen. Voor deze campagne geldt net als bij de welkomstcampagne: geven en nemen. Geef iemand een leuke attentie in een e-mail op zijn of haar verjaardag. Korting in een webshop, een leuke video, een interactieve gepersonaliseerde verjaardagskaart…laat je inspiratie de vrije loop.

Tot zover het onderdeel ‘geven’. Het ‘nemen’ onderdeel is het vragen van de geboortedatum van een contact. Dit kan bij de eerste welkomstmail (zie bovenstaande campagnevoorbeeld), maar ook op een later tijdstip in de welkomstcampagne. Profielverrijking is een geleidelijk proces: tientallen gegevens vragen in één keer schrikt af!

Door de geboortedatum van je contacten te achterhalen, weet je ook in welke leeftijdscategorie zij vallen. Hierdoor is de content die je aanbiedt verder af te stemmen op je publiek. Net als de welkomstcampagne heeft deze verjaardagscampagne deels het verzamelen van gegevens als doel. Het is een uniek moment in het jaar dat nog steeds door te weinig organisaties wordt gebruikt om een persoonlijke boodschap met felicitatie aan de jarige aan te bieden.

Campagne 3: Periodiek klanttevredenheidsonderzoek

Het klanttevredenheidsonderzoek (KTO) wordt door veel te weinig organisaties ingezet. Het is echter een ideale campagne om via e-mail marketing in te zetten, en wel om de volgende redenen:

  • Snel op te zetten: eenmalig vragen bedenken, campagne instellen
  • Feedback vragen zorgt voor extra credit bij ontvanger
  • Feedback helpt in het verbeteren van producten, dienstverlening en processen

Als je je niet kunt herinneren wanneer je voor het laatst aan klanten (prospects kan ook!) hebt gevraagd wat ze vinden, dan is het hoog tijd een dergelijke campagne in te zetten.

De inzet om de vragen te bedenken, de e-mail te maken, de campagne verder in elkaar te zetten en uit te rollen is minimaal vergeleken bij het resultaat. Probeer maar eens 500 mensen telefonisch te bereiken in een dag. Nog mooier: probeer een dergelijk onderzoek eens via de post te doen.

De respons zal flink tegenvallen ten opzichte van wanneer je e-mail marketing hiervoor in zet. Via e-mail marketing kun je een mooie survey maken, waarvan de resultaten in 1 overzichtelijk Excel-document te vatten zijn. Ideaal om snel conclusies te trekken en opvolging te geven binnen een organisatie.

Campagne 4: Win-back campagne

‘We missen je!’ Want we hebben gemerkt dat je de laatste tijd niet meer één van de volgende zaken hebt gedaan:

  • Ingelogd in onze online dienst of ons product
  • Iets besteld hebt in de webshop, of deze bezocht hebt
  • Onze x recente e-mails niet geopend hebt
  • Onze website bezocht hebt

Klant- en bezoekersreactivatie is essentieel om de niet-dagelijkse gebruikers en bezoekers actief te houden. Voor Twitter is e-mail zelfs de ‘social lifeblood’: de postmaster aldaar krijgt de vrije hand om via e-mails het publiek actief te krijgen en te houden.

Waarom zou je als organisatie dan geen een win-back campagne inzetten? Heb je geen online platform of webshop, dan heb je vast wel een website. Is je website niet zo heel belangrijk, dan zijn je contacten hopelijk wel belangrijk. Als je ziet dat in een bepaalde periode iemand jouw e-mails niet heeft geopend, dan kun je daar prima een win-back e-mail naar sturen.

Voor een dergelijke campagne is een complete en correcte integratie tussen klantsysteem (zoals een crm-pakket) en het e-mail marketingplatform van levensbelang. Een win-back campagne is namelijk gebaseerd op datum-, gebruiks- en persoonsgegevens die overal goed gesynchroniseerd moeten worden. Zonder een steengoede integratie en optimale gegevenskwaliteit zul je niet het maximale resultaat behalen.

Complete e-mail marketingcampagnes

Complete e-mail marketing: campagnes maken daar een zeer belangrijk deel van uit. De nieuwsbrief is slechts het topje van de ijsberg: een standaardwaarde, een basis. Het is uw reguliere contactmoment met je doelgroep, maar campagnes zorgen voor de relatie-opbouw, de gegevensverrijking en de tweeweg-communicatie.

Surveys, zoals een klanttevredenheidsonderzoek, zorgen ervoor dat je van jouw publiek ook wat terug krijgt. Alleen maar zenden is namelijk iets uit het verleden: anno nu zijn zowel de e-mail marketingplatforms als de marketingprocessen veel verder dan dat. Bovenstaande campagnes zijn slechts 4 voorbeelden van in te zetten e-mail marketingcampagnes, maar wel hele belangrijke. Voor jouw organisatie zijn er waarschijnlijk nog wel een aantal te bedenken om in te richten.

Wat is e-mail marketing automation?

Met e-mail marketing automation vergroot je de personalisatie en overtuigingskracht van je e-mail die je op het juiste moment verstuurt. Je kan e-mail marketing automation inzetten om op acties gebasseerd automatisch relevante e-mails te verzenden, zoals een welkomstmail wanneer iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief of een verjaardagsmail wanneer iemand jarig is.

Een voorbeeld van e-mail marketing automation: wanneer de ontvanger na het versturen van een promotionele mailing klikt op een productlink, maar geen aankoop doet wordt er een workflow geactiveerd zodat de lezer mailings ontvangt om betrokken te blijven. In een vervolgstap bepaal je wanneer je de geautomatiseerde mailing wil versturen. Dit kan direct zijn of bijvoorbeeld naar een aantal dagen. Als iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief kan je bijvoorbeeld direct de welkomstmail naar de nieuwe abonnee laten sturen.

Aan de slag met e-mail campagnes? Download onze white paper ‘Starten met automatische e-mail campagnes’.