E-mail marketing is een fantastisch kanaal voor communicatie met (potentiële) klanten. Het is snel, flexibel, goedkoop, meetbaar en heeft een hoge ROI. Voorwaarde is alleen wel dat je e-mailadressen van je doelgroep hebt. Hoe je deze zelf kunt verzamelen? Er zijn talloze mogelijkheden. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet.

Niet voor niets beantwoorden we de vraag hoe je zelf e-mailadressen kunt verzamelen. We gaan er voor het gemak van uit dat je met een opt-in adressenbestand aan de slag gaat, zoals wettelijk is voorgeschreven. Dat voor de formaliteit en dan nu: Kom maar op met die e-mailadressen!

1. Plaats een aanmeldformulier op je website

Het bekende aanmeldformulier voor op je website vormt de basis van een opt-in bestand. Deze tip klinkt misschien erg logisch, maar met alleen het plaatsen kom je er niet. Om er optimaal gebruik van te maken (en dus zoveel mogelijk e-mailadressen te verzamelen) is de vindbaarheid van het formulier van groot belang. Plaats het of verwijs er in ieder geval vanaf de homepage naar.

Heeft een potentiële lezer uw formulier gevonden? Dan moet het nog ingevuld worden. Houd het formulier zo kort mogelijk om de drempel te verlagen. Een aanmeldformulier is vaak de start van een relatie. Vraag dus niet iemand gelijk het hemd van het lijf. In de toekomst kunt u de persoon beter leren kennen door de inzet van bijvoorbeeld een profielwijzigingsformulier.

2. Schep de juiste verwachtingen

Wat bijdraagt aan een goede relatie, is het creëren van de juiste verwachtingen. Laat bij het aanmelden zien waarvoor je je inschrijft. Toon bijvoorbeeld de laatste editie en vermeld de frequentie. Beantwoord de vraag: “Waarom moet ik me inschrijven?”. Op die manier benadruk je de toegevoegde waarde van de nieuwsbrief, wat inschrijven bevordert.

3. Beloon

Toegevoegde waarde bieden in de vorm van een cadeautje helpt ook het aantal inschrijvingen te vergroten. Let wel op: het cadeautje moet in verhouding staan tot de inschrijving. Een iPod beloven geeft veel inschrijvingen, maar waarschijnlijk ook net zoveel uitschrijvingen. Kennis (in de vorm van white papers), VIP-voordeel of korting is een betere keuze.

4. Promoot het aanmeldformulier online

Het aanmeldformulier staat op je website ondersteund met een duidelijke uitleg en een cadeautje. Nu begint het leuke werk: promotie. Een greep uit de mogelijkheden voor online promotie:

  • Plaats een link naar het aanmeldformulier in je e-mail handtekening
  • Promoot de nieuwsbrief via social media in de vorm van berichtjes of zelfs een directe
    aanmeldmogelijkheid (dit kan o.a. in Facebook)
  • Vermeld bij andere online formulieren, bedankpagina’s en bevestigingmails de nieuwsbrief
  • De bekende mail-a-friend promoot de nieuwsbrief bij potentiële ontvangers
  • In het bestelproces van een webshop laat je bezoekers de nieuwsbrief aanvinken
  • SEO en SEA is ook voor de inschrijfpagina in te zetten

5. Promoot het aanmeldformulier offline

Online promotie ligt voor de hand, maar ook buiten het wereldwijde web valt de nieuwsbrief onder de aandacht te brengen. Heb je al gedacht aan een DM-actie naar contacten waar je wel postgegevens van hebt, maar geen e-mailadres? Met een persoonlijke code wordt het registreren heel eenvoudig en worden aanvullende gegevens gelijk gematcht. Andere mogelijkheden zijn:

  • Tijdens een klanttevredenheidsonderzoek
  • Via afleverkaart, garantiebewijs of registratiekaart van een product
  • Op de beurs of in een fysieke winkel. Denk aan de ‘ouderwetse’ methode met visitekaartjes, maar ook aan het inzetten van een tablet met het online aanmeldformulier.
  • Telefonisch contact met een (potentiële) klant? Vraag het e-mailadres met permissie.

6. Voorkom afmeldingen

Het gemiddelde verval van een lijst in een jaar is zo’n 25%. Beetje zonde na al die moeite die je hebt gedaan om e-mailadressen te verzamelen. Zorg er daarom voor dat de achterdeur ook dicht(er) is. Regelmaat en herkenbaarheid van je e-mail communicatie speelt daarbij een grote rol. Het begint al direct met een bevestigingsmail van de nieuwsbriefinschrijving. Hiermee introduceer je gelijk je huisstijl en voorkom je dat een lezer de nieuwsbrieven die je in het vervolg stuurt niet herkent. Houd het contact vervolgens warm. Stuur met regelmaat nieuwsbrieven en/of zet een welkomstprogramma in.

Zelf nog een leuke tip of originele manier van e-mailadressen verzamelen? We horen het graag! Laat hieronder een reactie achter.