Ook in 2017 krijg je nog vaak tijdens een websitebezoek een pop-up met de vraag of je de nieuwsbrief wilt ontvangen. De 2016 Customer Research Study van Ignitefeedback toont aan dat ruim 90% van de websitebezoekers liever geen pop-up ziet. Toch liegen de resultaten er niet om: een pop-up levert conversies op! Onderzoek van SumoMe bevestigt dit.

De conversie van een pop-up

Volgens de 2016 Customer Research Study van Ignitefeedback vindt 92,9% pop-ups vervelend. Maar vindt men pop-ups echt vervelend? Want het onderzoek van SumoMe laat zien dat pop-ups gemiddeld 3% conversie behalen. Kortom: de pop-up werkt nog steeds. Maar hoe zet je de pop-up in en welke keuzes kun je maken? Dat vertel ik hieronder.

Twee soorten pop-ups

Allereerst zijn er twee verschillende pop-ups:

  • Een pop-up die het volledige scherm overneemt, waarbij de website niet meer bekeken kan worden totdat de pop-up wordt afgesloten. Dit noemen we een overlay pop-up.
  • De pop-up die subtiel in beeld verschijnt wanneer een bepaalde trigger af gaat in de website. Met deze pop-up kan de rest van de website nog wel worden bekeken.

Over het algemeen is de tweede pop-up gebruiksvriendelijker dan de overlay pop-up.

De inhoud van een pop-up

Met een pop-up op de website kun je op een snelle en gemakkelijke manier e-mailadressen verzamelen. Maar je kunt ook andere calls-to-action in de pop-up plaatsen. Een aantal voorbeelden:

  • Een gratis white paper aanbieden
  • Uitnodiging voor een gratis evenement
  • Een korting
  • Uitnodiging voor een enquête

In deze blogpost zet ik het verzamelen van meer e-mailadressen via het nieuwsbriefformulier centraal.

Tekst in de pop-up

Je hebt maar een korte periode om met de pop-up de aandacht van de bezoeker te vragen. Houd de boodschap daarom zo kort mogelijk. Beperk deze tot één zin, bijvoorbeeld:

‘Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief’

Probeer daarnaast de actie van de bezoeker simpel te houden. Vraag bijvoorbeeld alleen naar het e-mailadres van de bezoeker. In de toekomst kan het profiel uitgebreid worden met gegevens als een naam of woonplaats. Zo vraagt u minimale inspanning van de bezoeker.

Vergeet in de pop-up tekst niet de frequentie van de nieuwsbrief te vermelden. Dit is onderdeel van de Wetgeving & Richtlijnen rondom e-mail marketing.

Het design van de pop-up

Je wilt uiteraard dat de pop-up opvalt op de website. Speel daarom met de vele mogelijkheden die de pop-up biedt. Zorg voor een samenhang met je huisstijl en pas de kleur van de kop, body en verzendknop aan. Wil je de pop-up nog meer laten opvallen? Voeg een afbeelding toe om de kracht van de pop-up te versterken. Bekijk en test welke lay-out het meeste conversie oplevert.

Maak je gebruik van een overlay pop-up? Zorg er dan voor dat de pop-up niet alleen via het kruisje af te sluiten is. Maar ook door op het donkere vlak rondom de pop-up te klikken. Dit voorkomt irritatie bij de bezoeker die de pop-up niet goed kan afsluiten.

Het tonen van de pop-up op de website

Wanneer is het juiste moment om de pop-up te laten tonen? Dat is een belangrijke vraag. Het doel van de pop-up is het e-mail bestand vergroten, maar tegelijkertijd wilt u de bezoekerservaring positief houden. Daarom raad ik u aan om de pop-up niet te snel in te zetten. Geef de bezoeker eerst de tijd om de website te bekijken, zodat hij kan oordelen of de informatie op de website waardevol is. Hierna kun je de pop-up laten zien.

Bekijk wat de gemiddelde duur is van jouw website en wat de paginaweergaven zijn. Dit kun je terugvinden in uw Google Analytics account. Heb je deze statistieken niet? Laat de pop-up dan na 30 seconden verschijnen. Je kunt dit altijd later nog aanpassen.

Zelf ook aan de slag?

Spotler helpt je graag op weg met het opzetten en implementeren van een pop-up. Bekijk het Spotler Kenniscentrum.