Natuurlijk is het belangrijk om in de inbox te belanden met jouw mailing. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet te veel mails verstuurt binnen korte tijd? Dit kun je natuurlijk zelf inschatten, maar je kunt ook de voorkeur van je ontvanger uitvragen. Zo kun je de ontvanger een keuze bieden in frequentie en in de keuze van content.

Wat is maildruk en waarom is het belangrijk er rekening mee te houden?

Maildruk omvat de hoeveelheid mails die iemand in een bepaalde periode, bijvoorbeeld per dag of per week, ontvangt in z’n inbox. Je kunt daarbij kijken naar het totaal aantal mails, maar je kunt dit ook specifiek per afzender bekijken. Op dat laatste onderdeel ga ik in dit artikel in.

De slag om aandacht in de inbox: jouw e-mail is niet de enige

Het is belangrijk rekening te houden met de dagelijkse en wekelijkse maildruk van de ontvanger. Wanneer je teveel mailt, en dus een te hoge frequentie hanteert, kan dit tegen je gaan werken. Je loopt het risico dat ontvangers niet meer de moeite nemen je mails te openen, wat slecht is voor de engagement. Of erger nog: afmelders. Dan bent je ze gelijk helemaal kwijt! Dat is wel het laatste wat je wilt bereiken met je e-mail marketing.

Het lastige is alleen dat een mail per week van een organisatie voor de een al te veel is, terwijl het voor de ander een prima frequentie is.

Hoe zorg ik voor minder maildruk vanuit mijn organisatie?

Je kunt op twee manieren ervoor zorgen dat de maildruk vanuit jouw organisatie meevalt:

  • Maak een e-mail marketing plan, een contentplanning en een verzendplanning
  • Vraag hoe vaak mensen iets van je willen horen!

Manier 1: maak een e-mail marketing plan, een contentplanning en een verzendplanning

Vanuit het bedrijfsbrede marketingplan moet een specifiek e-mail marketingplan worden opgezet. Dit plan bevat belangrijke onderdelen als de doelstellingen, de verantwoordelijke personen, de inhoud, de doelgroep én de globale planning van je e-mail marketingactiviteiten van een bepaalde periode.

Op basis van die globale planning kun je ook een contentplanning maken. Hiermee kun je monitoren of alle inhoud voor alle e-mail marketinguitingen op tijd klaar is.

Als laatste de verzendplanning. In deze planning zorg je er voor dat alle e-mail marketinguitingen netjes over een hele maand, kwartaal of jaar uitgesmeerd worden. Door dit ook visueel in een kalender toe te voegen, is te zien hoe vaak er nou eigenlijk iets verzonden wordt. Valt hierbij op dat in een bepaalde periode jouw doelgroep wel erg veel gaat ontvangen, verschuif dan bepaalde uitingen naar andere verzendmomenten om het beter te verdelen.

Manier 2: vraag hoe vaak mensen iets van je willen horen!

Ik had het eerder in dit blogartikel al over hoe mensen maildruk ervaren: de een kan een hele hoge inbox-belasting aan, de ander vindt een e-mail per week al te veel. Hoe kom je er achter wie welke frequentie prettig vindt?

Er zijn genoeg mensen die in de tweede groep vallen: heel veel ongelezen e-mails in de inbox.

Het antwoord: door dit uit te vragen natuurlijk! Neem in je profielwijzigingsformulier een optie over frequentievoorkeur op. Bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Vraag vervolgens regelmatig in je mailings hoe mensen de maildruk ervaren: ‘te veel e-mail? Geef een andere frequentie aan in je voorkeuren!’.

Naast die frequentievoorkeur is relevantie in e-mail marketing van absoluut belang. Welke zin heeft het om mensen met een nette frequentie berichten te sturen als deze niet relevant zijn voor hen? Die komen op de ongelezen stapel, of verdwijnen in de digitale prullenbak.

“Stuur meer e-mail, maar wees niet dom”

Een uitspraak van Dela Quist op de DDMA Email Summit: “Send more email, but don’t be stupid”. Dela is wel meer van de extreme uitspraken, en zinspeelt vaak op het gegeven dat bedrijven angstig zijn te veel e-mail te sturen. In zijn keynote presentatie gaf hij het voorbeeld van spijkerbroekenmerken. Hij is ingeschreven op de nieuwsbrieven van twee spijkerbroeken-merken: GAP en Levi’s.

Hij had dit jaar nieuwe spijkerbroeken nodig, en voor welk merk koos hij uiteindelijk? Levi’s. De reden daarvoor was dat zij hem elke week een e-mailing stuurden, en GAP maar een keer per maand. Door de hogere frequentie was Levi’s dus meer ‘top of mind’ dan GAP bij hem, in het geval van de spijkerbroeken.

Hou dit in het achterhoofd bij het maken en uitvoeren van je eigen e-mail marketing plan en planning. Hou de maildruk voor iedereen leuk, maar zorg er wel voor dat je zoveel mogelijk ‘top of mind’ bent als mensen iets nodig hebben waar jouw organisatie of merk voor in aanmerking komt.