E-mailadressen kopen of een e-mailbestand huren: er zijn genoeg aanbieders te vinden. Verschillende partijen zoals Ad Hoc Data, Datacollectief en dergelijke maken er al jaren hun business van. E-mailadressen kopen is altijd een mogelijkheid…of toch niet!

Het klinkt natuurlijk heel verleidelijk: zonder opgebouwd bestand toch een grote doelgroep via e-mail bereiken. En dat alleen door een lijst van contacten te kopen. Maar als je een e-mailing naar een ingekocht bestand gaat sturen, kun je beter je geld direct verbranden: dit levert minder schade op voor je bedrijfsimago.

Waarom zelf een e-mailbestand opbouwen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zelf een e-mailbestand moet opbouwen.

Meer (inter)actie vanuit de e-mailing

Misschien wel de belangrijkste reden: het helpt voor meer en betere resultaten uit e-mail marketing. Uiteindelijk is dat de bottom line. Het investeren van een deel van het marketingbudget in een kanaal of tool dat niet rendeert is natuurlijk sneu geld. Dat geld kan veel beter besteed worden!

Goede start van de dialoog

Het opbouwen van een duurzame relatie met je contacten is een van de allerbelangrijkste. Je opt-in contacten gaan hetgeen je via e-mail marketing communiceert veel beter waarderen dan wanneer ze het ‘zomaar’ ontvangen zonder dat ze er om gevraagd hebben. Start die relatie en dialoog via e-mail marketing op de juiste manier!

Wetgeving

Denk echter ook aan de wetgeving. Je mag alleen mensen die opt-in hebben gegeven aan je organisatie commerciële berichten sturen. Het maakt hierbij niet uit of het bedrijfs- of consumentencontacten zijn.

Eigen bestand betekent eigen verantwoordelijkheid

Een reden die vaak onderbelicht blijft om zelf een e-mailbestand op te bouwen is dat je organisatie uiteindelijk de bestandseigenaar is. Je hebt er de verantwoordelijkheid voor, en beslist daarmee ook wat er mee gebeurt. Zo houd je controle over wat, wanneer naar welk deel van het bestand gecommuniceerd wordt. Zo houd je een prettige frequentie aan in e-mail marketing.

Hoe kun je zelf een e-mail marketing bestand opbouwen?

Als het nu duidelijk is waarom je zelf een e-mailbestand moet opbouwen, dan volgt natuurlijk de vraag: hoe?

Hieronder volgen een paar tips om je in ieder geval op weg te helpen.

De tips voor gezonde, gestage bestandsgroei:

  • Verzamel e-mailadressen via de website – met een duidelijke inschrijfplek boven de ‘vouw’, liefst in de header.
  • Gebruik een pop-up: hoe irritant ook, het werkt!
  • Heb je een fysiek kantoor of winkel? Vraag aan bezoekers aan de balie of in gesprekken of zij zich willen inschrijven. Mondeling opt-in = wettelijk geldig!
  • Gebruik social media-kanalen om met regelmaat het inschrijfformulier te promoten.
  • Kijk naar mogelijke externe bronnen: denk hierbij aan partners, leveranciers, evenementen et cetera. Via al die contacten en momenten kun je (op bijvoorbeeld een specifieke landingspagina) prima e-mailadressen verzamelen.
  • Google AdWords! Misschien niet de meest voor de hand liggende optie, maar denk aan het volgende: als iemand op een bepaald onderwerp zoekt via Google, en dat onderwerp valt in een categorie waar je veel over te melden hebt, waarom daar niet op adverteren?

Vervolgstappen nadat een continu bestandsgroei in gang is gezet

Na het waarom en de hoe met betrekking tot bestandsgroei zijn er natuurlijk een aantal vervolgstappen. Alleen een opt-in met een e-mailadres is al een start, maar ook niet meer dan dat. Hoe gaat je personaliseren? Hoe ga je relevante content bieden? En hoe ga je specifieke multi-step campagnes inrichten? Zonder uitgebreide en correcte data van je contacten is dat niet te doen.

Vraag daarom in de aanmeldbevestiging die je natuurlijk stuurt, maar ook op een later moment, om extra gegevens. Zo kunnen contacten hun profiel verrijken. Denk hierbij aan basisgegevens zoals geslacht, voornaam, achternaam en dergelijke. Misschien ook een geboortedatum als je een verjaardagsmail gaat sturen, of adresgegevens als geografische data belangrijk zijn. Want data die te koppelen is aan context (de personen zelf) wordt informatie. En informatie is actionable: er zijn campagnes voor te bedenken, relevante content voor te produceren, et cetera.

Voorkeuren + gedrag = relevante content

Bovenstaande zijn natuurlijk persoonsgegevens, maar er zijn ook zogenaamde voorkeurs- en gedragsgegevens. Welke mensen klikken door op welke artikelen? Over wat voor onderwerpen willen zij nieuws en meer informatie ontvangen? Ontsluit deze gegevens door een profiel wijzigen-formulier op te nemen in de nieuwsbrief. Dit kan echter ook al in de aanmeldbevestiging die men na de inschrijving ontvangt. Op deze manier kun je relevante content aanbieden aan je contacten, ideaal!

Uiteindelijk bereik je je doel én je helpt je contacten met nuttige en relevante informatie. Dat is precies de grote kracht van e-mail marketing: mensen helpen met relevante content waardoor ze steeds meer geneigd zijn om zaken met je te doen. Goed voor je business, goed voor je contacten!