Het maken van een effectieve en efficiënte nieuwsbrief is van allerlei factoren afhankelijk. De nieuwsbrief moet jouw doelgroep aanspreken. Het is daarom belangrijk dat je de juiste boodschap uitdraagt. Daarmee vergroot je de open ratio, klik ratio en daadwerkelijke acties. Naast de boodschap moet er ook gelet worden op de afbeeldingen, de content en de lengte van de nieuwsbrief. In dit artikel zal ik het puur hebben over het “invullen” van een bestaand e-mail template: van het vaststellen van het thema en doel, tot de splittest en moment van daadwerkelijke verzending.

De stappen

Om tot de definitieve nieuwsbrief te komen, zijn er eerst een aantal stappen die je moet nemen. Het is verstandig om de nieuwsbrief te maken aan de hand van een vast proces, een checklist. Wij raden elke marketeer aan een dergelijk stramien te maken en te volgen. Op deze manier voorkom je fouten en stress situaties op het laatste moment. Daarnaast zorg je er zo voor dat de nieuwsbrief op tijd en correct de deur uitgaat. Voor je met de nieuwsbrief begint, is het dus handig om alvast een paar zaken op een rijtje te hebben.

Vaststellen thema en doel: Bepaal van tevoren wat je boodschap is. Wat wil je communiceren naar je doelgroep? Onze ervaring is dat een concreet thema vaak beter werkt dan allerlei verschillende onderwerpen in één nieuwsbrief. Bijvoorbeeld het thema “Social media” of “Klantbehoud” of de release van een nieuw product. Stel daarbij vooraf al doelen vast om te bepalen wanneer de nieuwsbrief succesvol is. Hoeveel opens wil je? Hoeveel doorkliks? En hoeveel contactaanvragen wil je genereren? Zo zie je exact aan de hand van de resultaten of je harde werk is beloond. Eventueel kun je je doelen voor de volgende nieuwsbrief bijstellen.

Planning nieuwsbrief: Om de ontwikkeling in goede banen te leiden, is het verstandig een planning te maken. Denk hierbij aan deadlines om een briefing aan te leveren, content te verzamelen, content definitief te hebben, afbeeldingen gereed te hebben, je template te vullen, de nieuwsbrief te laten testen en uiteindelijk de nieuwsbrief te verzenden. Zie de planning als een soort checklist. Vink behaalde deadlines af en houd de planning bij de hand om te kijken of je niets vergeet.

Content verzamelen en schrijven: Schrijf altijd zo kort en krachtig mogelijk. Hiermee zorg je dat mensen getriggered worden om verder te lezen en over te gaan tot actie. Het is verstandig om eerst alle content in Word te verzamelen. Zo heb je alle content centraal en heb je altijd de meest recente versie bij de hand. Wanneer je in verschillende documenten werkt, is de kans dat je fouten over het hoofd ziet aanzienlijk groter. Werk daarom altijd in één document.

Vullen van nieuwsbrieftemplate: Als je eenmaal alle benodigde content en afbeeldingen hebt, kun je beginnen met het vullen van het e-mail template. Werk van boven naar beneden, per contentblok, zodat je niets vergeet. Eerst de afbeelding, dan de tekst. Vervolgens zorg je dat de juiste linkjes in de tekst staan en naar behoren werken. Wanneer dit allemaal goed en wel staat, kan je de social share mogelijkheid aanzetten. Dan weet je zeker dat de juiste tekst + link aan je contentblok gekoppeld is.

Testen van de nieuwsbrief: wanneer je zo in het opmaken van je nieuwsbrief zit, is de kans aanwezig dat je de laatste aandachtspuntjes over het hoofd ziet. Daarom is het goed dat meerdere mensen (met verschillende achtergronden) de nieuwsbrief uitgebreid testen. Probeer ernaar te streven om minimaal twee werkendagen voor de verzending te testen. Zo is er voldoende tijd om de aanpassingen door te voeren en indien nodig nog een testronde te doen. Wanneer alle feedback is verwerkt en alles naar behoren werkt, is de nieuwsbrief klaar voor verzending.

Splittesten en Verzenden: Om te weten wat het beste aanslaat bij je doelgroep, is het zinvol een A/B test te doen. Denk bijvoorbeeld aan twee verschillende onderwerpsregels. Welke onderwerpregel zorgt voor de meeste opens? Zorg dat je inhoud ook aansluit op je onderwerpregel, want dat leidt tot een verhoogde conversie. Stel, je hebt een e-mail bestand van 10.000 ontvangers. Je stuurt dan je nieuwsbrief met de ene onderwerpsregel naar 1.000 ontvangers en dezelfde nieuwsbrief met een andere onderwerpsregel naar een nieuwe groep van 1.000 ontvangers. Na een korte periode, minimaal 2 uur, vergelijk je de resultaten. De winnende nieuwsbrief wordt vervolgens naar de overige 8.000 ontvangers verzonden. Bij onderstaande afbeelding is A duidelijk de best scorende nieuwsbrief.

Doel bereikt?

Het verzenden van een nieuwsbrief kan een behoorlijke klus zijn. Maar als je terugkijkt en ziet wat je gemaakt hebt, ben je zo trots als een pauw. Helemaal als de resultaten goed zijn. Controleer dus één à twee weken na verzending of je de vastgestelde doelen hebt bereikt. Je begint met een Word-document en eindigt met een gave nieuwsbrief en hopelijk succesvolle resultaten. Begin niet lukraak een nieuwsbrief op te stellen, maar denk van tevoren goed na wat je wilt bereiken en waarom. Want hoe beter je alles voor jezelf op een rijtje hebt, hoe fijner je werkt. Met als resultaat een effectieve en efficiënte nieuwsbrief die je ontvangers blijft triggeren.

De nieuwsbrief checklist

Op zoek naar een checklist om te controleren of je nieuwsbrief compleet en klaar voor verzending is? Gebruik dan onze ultieme nieuwsbrief checklist. Superhandig!