Onderzoeken van grote marketingnamen als Hubspot en MarketingSherpa maken duidelijk dat segmentatie ‘the #1 tactic’ is voor beter scorende mailings. Zo scoren gesegmenteerde mailings zeker de helft beter dan niet-gesegmenteerde mailings. Toch weten de meeste marketeers wel dat segmentatie niet start met de opmaak van die ene mooie doelgroepgerichte mailing, maar met een kritische blik op de contactdatabase. En velen vinden dat lastig. Daarom vind je in dit artikel een handig stappenplan.

Stappenplan voor segmentatie

Om maar met de deur in huis te vallen: volg onderstaande vier stappen als je succesvol wilt segmenteren.

  • Stap 1: opschonen contactlijst. Ontdubbel contacten en werk ze bij. Als je start met segmentatie is het belangrijk om te kijken welke gegevens je van je contacten hebt, welke eventueel dubbel zijn en welke ontbreken. Kortom, schoon je contactlijst op.
  • Stap 2: vullingsgraad meten. Welke gegevens ontbreken er? Aan één contactkaart kun je niet zien hoeveel van de gegevens (voornaam, achternaam, functie etc.) je van al je contacten in totaal hebt. Deze -zogenaamde- vullingsgraad moet je meten.
  • Stap 3: aanvullen van de gegevens met een profielverrijkingscampagne. Moedig je contacten aan om hun gegevens aan te vullen. Zodra je weet welke gegevens ontbreken, kun je ze aanvullen met een profielverrijkingscampagne.
  • Stap 4: gesegmenteerde mail versturen. Maak je contacten blij met de juiste mail. Is je contactdatabase aangevuld? Mooi! Nu kun je gesegmenteerde mails versturen en profiteren van alle voordelen van segmentatie.

Stap 1: opschonen contactlijst

Kijk eens naar de volgende twee contactkaarten van Marie Janssen:

spotler-opschonen-contactenlijst

In de praktijk zien we nog wel eens dat een contact meerdere keren in een contactdatabase voorkomt. Marie Janssen heeft zowel contact id 7210 als contact id 97. En bij dit laatste contact id is het profielveld ‘geslacht’ wel gevuld, maar bij id 7210 niet. Stel dat je wilt segmenteren op geslacht, weet je dan zeker dat Marie je gesegmenteerde mailing ontvangt?
Om die reden is het belangrijk om je contactlijst bij te werken en contacten te ontdubbelen.

Stap 2: vullingsgraad meten

Natuurlijk heb je meer contacten dan alleen Marie Janssen. Van Marie weet je nu dat bij haar contact id 7210 het profielveld ‘geslacht’ niet is ingevuld, maar hoe zit dat met de rest van je contacten? Het is goed om te bepalen óf en in welke mate gegevens ontbreken.

Wat je kunt doen, is de -zogenaamde- vullingsgraad van je profielvelden uitrekenen. Een voorbeeld:

spotler-vullingsgraad-meten

Stel: je wilt een mooie verjaardagscampagne starten. Goed idee natuurlijk, maar wel een idee dat alleen slaagt als je van voldoende contacten weet wanneer ze jarig zijn. Je hebt een database met 1328 contacten en van 1294 heb je geen idee wanneer ze jarig zijn. Wacht dan nog even met die verjaardagscampagne en begin met een profielverrijkingscampagne om die 1294 contacten te verleiden hun geboortedatum door te geven.

Stap 3: profielverrijkingscampagne opzetten

Intratuin heeft een mooi voorbeeld van zo’n profielverrijkingscampagne:

spotler-profielverrijkingscampagne-opzetten

spotler-profielverrijkingscampagne-opzetten-gesegmenteerde-mailings

Belangrijk bij een profielverrijkingscampagne is dat je je contacten motiveert om je profielverrijkingsformulier in te vullen. Een best practice is om een klein presentje in het vooruitzicht te stellen. Verdere punten om op te letten:

  • Maak je boodschap expliciet en werk met teksten als ‘Controleer je gegevens & ontvang een leuk presentje’
  • Laat je incentive terugkomen op al je campagnemails
  • Maak verrijkingsformulieren van 3-5 velden; vraag contacten niet het hemd van ’t lijf

Zo is het voor Intratuin belangrijk om te weten of contacten een huisdier hebben, of contacten tuinieren op een balkon of juist in een grote tuin etc. Het ligt natuurlijk voor de hand: een elektrische grasmaaimachine is wel geschikt voor contacten met een grote tuin, maar veel minder voor contacten met een balkon. Mocht Intratuin ooit een aanbieding hebben voor elektrische grasmaaimachines, dan weten ze aan wie ze die actiemail moeten sturen.

Niet vergeten: welkomstcampagne
Het is goed om je te realiseren dat een profielverrijkingscampagne niet de enige methode is om profielen gevuld te krijgen. Vooral bij het verwelkomen van nieuwe contacten kun je heel goed aan profielverrijking doen. Een welkomstcampagne leent zich er namelijk goed voor om nieuwe contacten gegevens aan te laten vullen.

Stap 4: gesegmenteerde mailings versturen

Zodra je de juiste gegevens in je contactdatabase hebt en de vullingsgraad is voldoende, dan kun je mooie en relevante gesegmenteerde mailings versturen. Laten we een voorbeeld nemen van Peter Langhout Reizen.

Peter Langhout Reizen blinkt uit in het versturen van gesegmenteerde mailings. Deze organisatie gebruikt veel van zijn data om een contact alleen te mailen met relevante informatie. Zoals je hieronder ziet, heeft Peter Langhout Reizen zelfs specifieke mailings voor contacten die geïnteresseerd zijn in Disneyland Parijs.

spotler-gesegmenteerde-mailings-versturen

Peter Langhout Reizen kan met dit type gesegmenteerde mailings beter aansluiten op de behoeftes van specifieke groepen. Dit vergroot het rendement van mailings. Zo is de open ratio van deze mailing 41,6% en schommelt de open ratio van mailings met algemene reisinformatie rond de 25%. Peter Langhout Reizen laat duidelijk zien dat gesegmenteerd mailen het effect van je e-mail marketing vergroot.

Meer weten over succesvolle e-mail marketing?

Wil je meer lezen over e-mail marketing? Bekijk onze downloadpagina met white papers, onderzoeksrapporten, checklists en cases.