Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. De afgelopen tijd zijn we in Nederland massaal gaan thuiswerken. We proberen daarmee te voldoen aan de oproep van de regering om zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden. De kans op verspreiding van het virus willen we immers graag voorkomen. Scholen, kappers, horecagelegenheden en steeds meer retailers zijn dicht. Events zijn afgelast. De (professionele) sportwereld ligt stil. Files staan er niet meer. Straten zijn zo goed als leeg. De grenzen met onze zuiderburen en het luchtruim zitten op slot. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat deze gezondheidscrisis gaat uitmonden in een economische crisis. Hoe ga je als marketeer met al deze ontwikkelingen om?

Moeilijke tijden voor marketeers

Door alle corona-maatregelen en de economische gevolgen daarvan, begrijp ik dat het moeilijke tijden zijn. Juist nu wordt er een beroep gedaan op onze creativiteit, inventiviteit en ons vermogen om het met minder budget toch goed te blijven doen. Mijn doel voor dit blog is dan ook om je hierover aan het denken te zetten. Zodat je de juiste keuzes kunt maken voor jouw marketingbeleid in tijden van het coronavirus.

Crisis en A-merken? Investeer in marketing!

De laatste tijd lees ik steeds meer blogs van gerenommeerde marketingstrategen die er op aandringen om, ondanks de crisistijden als gevolg van het coronavirus, gewoon door te blijven gaan met je marketinguitgaven. Blijf investeren in reclame, want op langere termijn kom je daar sterker van uit de crisis. Rob Revet van FNDMNTL laat ons in zijn blog op Marketingfacts weten:

Veel merken nemen een voorschot op de aankomende recessie en stoppen hun mediacampagnes. Onderzoek na onderzoek laat zien dat dit onverstandig is.”

In een ander blog op Marketingfacts (Martin de Munnik, Neurensics) las ik:

“Dus hoe logisch het ook lijkt om je marketing op een laag pitje te zetten, hoe voorkomend het is om met je reclame maar eens even ‘rustig aan’ te doen, het leven gaat gewoon door. Je lost dan ook geen consumentenprobleem op door campagnes te stoppen. Sterker nog: zoals je in tijden van recessie anticyclisch investeert in je marketinginspanningen, zo moet je nu juist extra gas geven.”

Ook Fons van Dyck van Think BBDO zegt min of meer hetzelfde in een interview aan Adformatie:

Marketing volledig stil leggen, maakt de heropstart later veel zwaarder. In crisistijden stellen consumenten hun aankooproutines en prioriteiten bij. Het is belangrijk dat zij na de crisis opnieuw de weg vinden naar hun vertrouwde merk.”

Dus marketeers van Nederland; laat die marketingeuro’s maar lekker rollen! Of toch niet?

Crisis en het MKB? Slimme marketing!

Natuurlijk kun je keihard je budget verhogen en investeren in merkentrouw en naamsbekendheid. Onderzoeken wijzen uit dat het verstandig is. Maar laten we bovengenoemde content is nader bestuderen voordat we dat doen. Wat mij in al deze artikelen opvalt is dat het a) vrijwel alleen gaat over (A-)merken en b) over consumentenmarkten en -gedrag. De voorbeelden van merken die worden aangehaald zijn o.a.: Apple Stores, KLM, Delhaize en Heineken. Allemaal A-merken met diepere zakken dan MKB-bedrijven.

Terug naar de realiteit. Als marketing manager van Spotler begrijp ik maar al te goed, dat je juist nu nog verstandiger met je marketingbudget om moet gaan. En kritischer moet kijken naar wat je waaraan uitgeeft. Niet dat ik voorheen alles maar over de balk smeet, maar in tijden dat het goed gaat, ben je optimistischer over het geschatte resultaat. Spotler is geen internationaal consumenten A-merk. Spotler is een B2B MKB-bedrijf. Bij Spotler heb ik niet de beschikking over het reclamebudget van Heineken. En zoals ik het inschat, geldt dat voor de meeste van onze klanten. Kostenbewust en op slimme manier marketing bedrijven tijdens dit coronatijdperk. Daar gaat het nu om. Hoe doe je dat?

Coronavirus: online is where the magic happens

We hebben geen budgetten voor ‘Above the line‘ marketing (radio- en tv-commercials, dure sportsponsoring, reclame langs de snelwegen van Nederland of paginagrote advertenties in landelijke dagbladen. Voor MKB (plus)-organisaties zijn dit echt geen opties. Zeker nu niet. Daarbij komt dat door het coronavirus en de maatregelen daar omheen ook alle beoogde klantendagen, seminars en beursdeelnames even in de ban zijn.  Met name B2B-marketeers staan hiermee voor een uitdaging. Events zorgen namelijk normaliter voor een goede leadinstroom en cross- en upsell kansen. Ook voor Spotler is deze corona-maatregel een streep door de rekening.

Online marketing

Dus geen radiocommercials, tv-reclame, advertenties in kranten en magazines. Ook geen beurzen en events. Wat dan? Online marketing uiteraard. Juist nu is het tijd om onze online marketingactiviteiten opnieuw uit te vinden of te verbeteren en optimaliseren. Zonder dat we daar (heel veel) extra uitgaven en kosten aan hoeven hebben.

1. Webinars i.p.v. events

In plaats van de geplande fysieke events, kun je er uiteraard voor kiezen om je events te verplaatsen naar online. Webinars zijn ideaal om grote groepen prospects en klanten te voorzien van inspiratie en belangrijke informatie. Ook webinars kunnen interactief zijn en het voordeel is, dat je ze vrij gemakkelijk kunt opnemen en later nog eens als video’s kunt gebruiken en inzetten in je marketing. Op dezelfde manier kun je trainingen naar het online kanaal verplaatsen. In Microsoft Teams en met Zoom heb je goeie mogelijkheden om dit te doen. Je kunt er ook voor kiezen om wat van je marketingbudget te investeren in de software van GoToWebinar of WebinarGeek. Deze investering is bovendien lager dan dat je investeert in fysieke events. Met andere woorden je bespaart op je marketingbudget.

2. SEO – Search Engine Optimization

Hoe meer traffic naar je website of webshop, hoe groter de kans op conversies en nieuwe aanvragen. Daarom is het juist nu verstandig om veel aandacht te besteden aan het optimaliseren van de vindbaarheid van je website. Ben je nog op de juiste keywords vindbaar? Welke ranking heb je daarop? Is de huidige content op je site nog actueel? Heb je achterstallig werk rondom je blogs? Hoe zit het met je metatags en -discriptions? Zijn alle afbeeldingen optimaal qua zwaarte en grootte? Zaken waarmee je nu wellicht aan de slag kunt gaan om de prestaties van je website te verbeteren. Kom je hier zelf niet helemaal uit? Wellicht dat één van onze partners je hierbij kan helpen. Zo heeft onze eigen SEO-partner hier een praktisch blog over geschreven waar je aan de slag kan gaan.

3. SEA – Search Engine Advertising

Naast het optimaliseren van je website voor search, is het ook verstandig om je Google Ads-campagnes eens goed onder de loep te nemen. Haal je nog de conversies die je voor ogen hebt? Kun je niches vinden waarin je tegen een voordeliger budget betere conversieratio’s kunt realiseren? Zijn er nieuwe campagnes te bedenken waardoor je een nieuwe doelgroep kunt bereiken? Of heb je een aantal nieuwe keywords voor nieuwe content waarop je advertenties kunt inzetten? Als je niet actief met je Google Ads campagnes omgaat en ze gewoon laat doordraaien, verspil je wellicht onnodig budget. Budget waarop je kunt besparen of meer uit kunt halen, als je slimmer marketing bedrijft.

4. Marketplaces

Voor alle e-commerce marketeers. Ben je al actief in het verkopen via marketplaces als Bol.com, Amazon, Zalando en eBay? Misschien is dit het moment om in te stappen om zo een extra omzetkanaal op te zetten. Ben je al wel actief, dan is het zaak om net als bij je SEO- en SEA-activiteiten te optimaliseren. Hoe kun je ervoor zorgen dat je beter wordt gevonden en beter scoort dan concullega’s?

5. Social media

Door het coronavirus zijn veel meer mensen actiever dan ooit op social media. Ze zijn op zoek naar het laatste nieuws, delen hoe ze thuiswerken en dagen elkaar uit voor allerlei challenges om de verveling tegen te gaan. De webcareteams van reisorganisaties en onze nationale trots KLM draaien overuren. Ook jij zult je klanten, fans en volgers vanwege corona-maatregelen en wellicht andere veranderingen in jullie werkwijze of bedrijfsvoering meer hebben te melden. En misschien is jullie webcareteam ook wel drukker. Kortom een ideaal moment om weer wat meer liefde en aandacht te besteden aan je social kanalen.

6. E-mail marketing (automation)

Last but not least: e-mail marketing (automation). Er is geen online kanaal waarmee je zo direct kunt communiceren als met e-mail. Je komt direct in de inbox van de ontvanger en je kunt je boodschap helemaal afstemmen op die ene ontvanger. In deze tijd is het belangrijk dat je klanten, leden, burgers, stakeholders goed op de hoogte zijn van de situatie bij jouw organisatie. Welke maatregelen heb je getroffen en zijn die van invloed op je bedrijfsvoering of niet. Kun je delen van face to face communicatie door e-mail invullen? En hoe zorg je ervoor dat mensen worden uitgenodigd voor je webinars? Hoe laat je ze weten dat je klantendag naar H2 wordt verplaatst? Meer dan ooit zul je aandacht moeten besteden aan goede e-mailcommunicatie.

Marketing in tijden van het coronavirus

De komende tijd zullen we nog wel de nadelen ondervinden van het coronavirus. De impact op de economie en het (Nederlandse) bedrijfsleven zullen we nog harder gaan voelen. Zaak dus om je te wapenen en slimmere marketing toe te passen. Kostenbewust en goedkijkend naar de ROI van ieder kanaal en de noodzaak ervan voor je communicatie met je achterban. Ik hoop je in dit blog voor je online marketingactiviteiten de nodige handvaten te hebben gegeven. Als uitsmijter geef ik je nog mee om eens het blog van Niels Zee op Frankwatching te lezen. Hij gaat in op de overwegingen die je kunt maken als je in deze tijd opnieuw naar je marketingbudget gaat kijken. Zet deze overwegingen eens af tegen de 6 genoemde online kanalen hierboven. Aan welke kanalen wil je dan nog steeds je budget besteden?