In de Spotler template editor creëren gebruikers hun e-mail templates zelf. Uiteraard wel op de Spotler manier: niet zelf de ingewikkelde HTML code induiken, maar werken vanuit een goed standaard template in een handige editor. De snelle klikkers onder ons hebben in een kwartier een volledig nieuw template staan.

Handig en snel kent uiteraard wel een valkuil: denken we wel goed na over het waarom van onze templatekeuzes? Waarom gebruiken we een bepaalde kleur, afbeelding of lettertype? Vind de antwoorden op deze vragen en maak van jouw template een versie 2.0.

Vraag 1: Heb ik de kleuren bewust gekozen?

Waarschijnlijk heb je voor de kleuren in jouw template de huisstijlgids geraadpleegd. Dit is een logische eerste stap. Maar zet niet willekeurig jouw huisstijlkleuren in de titel, tekst en buttons. Zorg dat je de kleuren daar zet, waar ze het meeste effect hebben.

Kies als het om de call-to-action gaat voor contrasterende kleuren. Zitten onderstaande kleuren in jouw huisstijl, gebruik ze dan uitsluitend als buttonkleur. Door hun specifieke kenmerken zetten deze kleuren tot actie aan.

  • Rood: moed, liefde, gevaar
  • Geel: geluk, energie en zonneschijn
  • Groen: positief, groei, duurzaam

Het blog optimaal kleurgebruik in marketingcampagnes van onze designer Mardi legt dit mooi uit. Als aanvulling vond ik dit interessante blog die het kiezen en testen van een buttonkleur helder toelicht.

Andere tip: gebruik veel wit in je template. Dat is niet echt een kleurrijk advies, hoor ik je denken. Kleurgebruik is toch juist belangrijk? Het creëert herkenbaarheid en roept een bepaald gevoel op. Ja, zeker. Echter: in iedere mailing dezelfde kleuren gebruiken veroorzaakt gewenning. Door je basis template neutraal op te zetten voorkom je dat lezers blind worden voor de content in je mailing. Je dwingt jezelf namelijk om iedere mailing een uniek karakter te geven. De mailings van IXXI zijn hier een goed voorbeeld van.

Vraag 2: Is mijn e-mail template digitaal toegankelijk?

Als marketeer ben je ze misschien al vaker tegengekomen: eisen rondom digitale toegankelijkheid. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van je website. Maar ook in e-mail zijn er mogelijkheden om jouw template toegankelijker te maken. Gelukkig zijn veel van deze opties een standaard onderdeel van de Spotler templates. Denk aan de volgende opties die ervoor zorgen dat je mailing goed voor te lezen is:

  • In de HTML code geven we mee in welke taal de e-mail voorgelezen moet worden.
  • Vaste afbeeldingen voorzien we van een ALT-tekst. Dit is een beschrijvende tekst. Zo worden ook onderdelen als het logo of de social media kanalen begrijpelijk voorgelezen.

Zelf kan je op twee onderdelen letten. Zorg allereerst voor contrasten. Dit doe je door een duidelijk kleurverschil aan te brengen in de voor- en achtergrondkleur. Zwart op wit is perfect. Dus liever geen geel op oranje. Met deze handige tool reken je jouw contrast ratio uit. Zorg dat deze uitkomt op een 4,5 of hoger.

blog ontwikkeling emailtemplate

Het tweede onderdeel is het lettertype. Zoals deze blog op Frankwatching het duidelijk stelt: ‘Leesbaar’ is belangrijker dan ‘mooi’. Kies bij voorkeur voor een schreefloze letter zoals Arial of Verdana. Deze wordt als beter leesbaar aangemerkt vergeleken met schreefletters. Heb je een specifieke doelgroep met bijvoorbeeld veel oudere lezers? Leg dan jouw mailing in twee verschillende lettertypes eens aan ze voor en vraag wat hun voorkeur heeft.

Vraag 3: Kijk ik naast mooi ook naar converterend?

Wat is mooi? Laten we er niet aan beginnen om een antwoord te zoeken op die vraag. Wat ik wel wil meegeven: ga niet alleen op het uiterlijk af. Uiteindelijk wil je dat jouw mailing converteert. En geloof mij, er zijn genoeg templates die niet om aan te gluren zijn maar waarvan de conversies door het dak gaan. Een balans zoeken tussen uiterlijk en conversie, doe je door te testen.

Probeer in iedere mailing een onderdeel te testen, en pas aan de hand van de resultaten jouw template aan. Test bijvoorbeeld op de grootte van het logo, wel/geen navigatie in de header of de kleurkeuze in titels of buttons. Mocht je op zoek zijn naar meer test-tips, bekijk dan eens het webinar wat we samen met Spotler UK gaven over B2B Neuromarketing. Zo kwamen zij er achter dat hoe minder opmaak er in de mailing zat, hoe beter het converteerde.

Meer over vormgeving?

Lees dan het white paper Design in e-mail marketing. Dit document laat zien wat design in e-mail marketing inhoudt en welke 24 onderdelen een rol spelen voor meer resultaat uit je mailings, inclusief best practices en inspirerende voorbeelden. Erg waardevol om erbij te houden als je aan de slag gaat met een nieuw e-mail design. Succes!