Elke mailing die je verstuurt vanuit je ESP-software, toont in elke trackable link standaard de naam van je E-mail Service Provider. Daar is op zich niks mis mee, maar als marketeer wil je liever alleen de domeinnaam van je eigen organisatie terugzien in deze links. En dat is -zeker als je met Spotler mailt- niet ingewikkeld om te regelen. Plus: een eigen domeinnaam in je trackable links is goed voor je branding, voor het vertrouwen bij je ontvangers en het is een methode om phishing tegen te gaan.

Waar het gaat het over?

Trackable links zijn nagenoeg altijd de links die je zelf toevoegt aan je mailing. Je wilt immers het verkeer via deze links terugzien in de statistieken. In deze links zie je standaard de naam van je ESP. Bij Spotler is dat voor het verkeer via https:

https://c.spotler.com/m14/links/naamklant/nct32154657/7g…

Met enige moeite zie je in deze mail wel de naam van de verzendende partij terug, maar je wilt natuurlijk het volgende:

https://email.klantnaam.nl/kl/5edcdtug_opa5gmsghyiw95cnglsd07860

Het deel ‘email’ in de link kun je naar eigen inzichten inrichten. Zo gebruikt de Hema bijvoorbeeld ‘contact.hema.nl’, maar ‘nieuwsbrief.hema.nl’ had ook prima gekund.

Goed voor je branding

Deze kleine wijziging in je linknaam is goed voor je branding: de lezers van je mailings zien bij elke klik de naam van je eigen organisatie prominent in beeld. Kijk maar eens naar een voorbeeld van onze eigen Spotler-mailing die wij de domeinnaam email.spotler.nl hebben gegeven. Deze eigen unieke domeinnaam is zichtbaar in de URL van de online versie van de mailing (nummer 1) en in de mouseovers van alle gelinkte afbeeldingen (2), tekstlinks (3) en calls-to-action (4).

Maak je voor verschillende doelgroepen verschillende mailings? Zorg er dan voor dat je voor elke uiting een aparte herkenbare domeinnaam gebruikt. Stel: je werkt in het onderwijs en je hebt aparte mailings voor studenten en docenten. Waarom dan niet: ‘studentennieuws.domeinnaam.nl’ en ‘docentennieuws.domeinnaam.nl’?

Vergroot het vertrouwen

Een eigen domeinnaam in je trackable links vergroot het vertrouwen bij je ontvangers. Zij zien immers een bekende naam. Als ontvangers je mailings meer vertrouwen dan kan dit positief uitpakken voor je ratio’s. Waarschijnlijk openen en klikken ontvangers sneller en vaker.

Methode om phishing tegen te gaan

En je eigen domeinnaam in trackable links is een methode om phishing tegen te gaan. Zo kunnen Nederlanders op Veiliginternetten.nl lezen hoe je nepmails of phishing mails kunt herkennen.

Deze website is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid en geldt als autoriteit in de voorlichting aan Nederlanders over ‘cyber security’. Op de website staan letterlijk de volgende aanwijzingen:

Veilig internetten

Als steeds meer Nederlanders deze aanwijzingen gebruiken, dan is het verstandig om in je eigen mailings een linknaam te gebruiken die direct herkenbaar is. Het is ook niet voor niets dat je in Spotler je eigen domeinnaam instelt onder het tabblad ‘Anti-phishing instellingen’.

Ook William Breuer, ethisch hacker, werkzaam bij Cyber Resilience van de Volksbank onderschrijft het belang om duidelijk herkenbaar te mailen en ondersteunt onze oproep in dit blogartikel om de bedrijfsdomeinnaam op te nemen in je trackable links:

“Elke organisatie met een significant bereik, zoals banken, pakketbezorgers, retailers en overheidsdiensten, zijn vaak misbruikte ‘afzenders’ in phishing. Maar ook joúw bedrijf en handelsnaam kunnen worden misbruikt. Gelukkig kun je de kans daarop verkleinen met een paar maatregelen, zoals het gebruik van links naar alleen eigen domeinnamen.”

– William Breuer, ethisch hacker

Maar ook e-mail clients staan niet stil. Zo plaatst Microsoft Outlook verdachte e-mails in een ‘Junk Email Folder’ en Microsoft Outlook meldt: ‘No one likes spam or junk email. The Outlook Junk Email Filter doesn’t stop delivery of junk email messages, but does the next best thing—it moves suspected spam to the Junk Email folder.’ Veel e-mail clients -zoals Outlook en zeker ook Gmail- plaatsen verdachte e-mails in spamfolders en ze schakelen functionaliteiten in deze mails uit.

Een laatste reden om je domeinnaam terug te laten komen in je trackable links heeft te maken met de ‘check het e-mailadres van de afzender’ die je als tweede aanwijzing terugleest op Veiliginternetten.nl. Je mailadres is waarschijnlijk al zoiets als ‘nieuwsbrief@domeinnaam.nl’. Zorg er dan ook voor dat je trackable links eruitzien als ‘https://nieuwsbrief.domeinnaam.nl’. Dat ‘scoort’ niet alleen beter bij verschillende e-mail clients, maar zeker ook bij de ontvangers van je mail. Zij zien immers een herkenbare naam.

Kortom, andermaal een reden om je eigen domeinnaam te gebruiken in trackable links.

Meer weten?

Wil je alle informatie in dit artikel in één handig overzicht, download dan onze factsheet. Wil je direct aan de slag met de implementatie van je eigen domeinnaam in de trackable links van je mailings, bekijk dan de instructies in ons helpcenter of neem contact op met Spotler. Wij zijn te bereiken op contact@spotler.nl of bel ons op 088 – 103 09 99. Wij helpen je graag verder.