Als je e-mail marketing succesvol wilt inzetten, is profielverrijking belangrijk. Naast het verzamelen van e-mailadressen, is het verzamelen van persoonsgegevens essentieel. Zonder persoonsgegevens kun je geen gebruik maken van een paar grote voordelen van e-mail marketing. Denk hierbij aan personalisatie, segmentatie en relevantie.

Wat is profielverrijking?

Profielverrijking in e-mail marketing is het proces waarin je de relatie beter leert kennen. In de meeste gevallen vult de relatie zijn of haar eigen persoonsgegevens of interesses aan. Hoe meer je van de klant weet, hoe meer het profiel dus is verrijkt.

Een relatie die zijn profiel verrijkt is vaak een gevolg van een actie vanuit de verzender. Hieronder een voorbeeld van Batavus waarin ze ontvangers beter willen leren kennen.

Hieronder bespreek ik de verschillende voordelen en mogelijkheden van profielverrijking.

Profielverrijking voordeel 1: Personalisatie

‘Beste Bas,’ staat toch een stuk netter dan ‘Beste lezer’ of ‘Beste relatie’. Waarschijnlijk beseft de ontvanger wel dat de software de juiste persoonsgegevens in de personalisatievelden stopt en het richting de ontvanger stuurt. Maar toch: een bericht dat de juiste persoonsgegevens bevat, maakt het persoonlijker en directer.

Zorg er voor dat de ontvanger altijd de mogelijkheid heeft om zijn of haar gegevens eenvoudig aan te passen. Zo ontvangt een abonnee altijd een mailing met de juiste personalisatie. En wanneer iemand zijn gegevens bijwerkt, verrijkt diegene wellicht ook nog zijn gegevens.

Profielverrijking voordeel 2: Segmentatie

Een ander groot voordeel van profielverrijking met e-mail marketing is segmentatie. Goed segmenteren kost tijd en moeite, maar is onmogelijk zonder de juiste gegevens. Denk aan geslacht, leeftijdsgroepen, woonplaats en interesses. Waarop je segmenteert kun je uiteraard af laten hangen van je branche of van het type mailings dat je wilt versturen.

Tip: segmenteren kan natuurlijk ook heel goed op status. Is iemand een klant, prospect of leverancier? Bij elke status hoort andere communicatie. Vandaar dat segmenteren op status direct bijdraagt aan de relevantie van je mailings. En vervolgens dus ook voor je ratio’s.

Profielverrijking voordeel 3: Relevantie

Naast personalisatie en segmentatie is relevantie ook een sterk punt van profielverrijking. Wanneer je de interesses van je doelgroep kent, moet je hier natuurlijk naar handelen. Met andere woorden: geen bulkmailings meer, maar relevante berichten voor specifieke doelgroepen.

Dit heeft één groot voordeel: meer relevante content zorgt voor meer engagement (het openen van en doorklikken vanuit mailings). En dus betekent dit voor jou een betere reputatie bij ontvangende mailservers.

Welke gegevens moeten wanneer gevraagd worden?

De voordelen zijn duidelijk. Maar voordat je nu een aanmeldformulier voor je nieuwsbrief gaat samenstellen met 30 velden om in te vullen, is het van belang om het juiste moment te kiezen om bepaalde informatie te vragen. Houd het aanmeldformulier en eventueel de landingspagina waarop het formulier staat zo kort mogelijk, waardoor het ook op een mobiel fijn en rustig oogt. Het aanmeldformulier op een mobiel moet groot genoeg zijn om in te vullen, maar niet zo breed dat men van links naar rechts moet scrollen. (Bron: Netvlies)

“Een formulier met drie tot vijf velden levert de meeste conversie op”
– Analyse van 40,000 formulieren door Dan Zarrella, Hubspot

Houd het formulier dus kort. Vraag alleen de gegevens uit die je écht nodig hebt. Dit is immers pas de start van jullie relatie. De ontvanger leren kennen en vice versa komt later.

Houd de volgende punten in het achterhoofd bij het opstellen van zo’n formulier:

  • 3-5 velden
  • Maak vragen en informatie concreet en duidelijk
  • Geef iets terug

Geef iets terug? Ja, het is inderdaad aan te raden om iets terug te geven voor de informatie die je ontvangt. Denk hierbij aan een korting bij een volgende bestelling, of een kennisdocument vanuit je branche. Zorg dat je vooraf vermeldt wat dit extraatje is, zodat men weet wat hij of zij kan verwachten na het invullen van het aanmeldformulier.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: houd het kort

Bij het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief vraag je het liefst zo min mogelijk. Dit kan een e-mailadres met hooguit nog een voornaam, achternaam of bedrijfsnaam zijn. Door dat eerste formulier zo kort mogelijk te houden, en eventueel iets extra’s aan te bieden zoals hierboven staat beschreven, bereik je de hoogste conversie.

Profielverrijking vanuit een welkomstmail of vervolgmail

Na het verkrijgen van de opt-in en primaire contactgegevens, is het zaak om met de daadwerkelijke profielverrijking te starten. Je kunt hier het beste mee starten in de welkomstmail of aanmeldbevestiging. Je benut dan direct de mogelijkheid om meer te weten te komen van de ontvanger. Een voorbeeld van wat je kunt vragen:

B2B

  • Bedrijfsnaam
  • Functie
  • Bedrijfsgrootte
  • Omzet
  • Branche

B2C

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Woonplaats
  • Interesses

Aan de slag met profielverrijking

Lees meer over hoe je profielverrijking kunt verwerken in je welkomstcampagne in ons white paper Hoe maak je een goede welkomstcampagne?