Je stelt je ontvangers regelmatig tevreden met fijne content. Althans, dat is natuurlijk je doel als e-mail marketeer. Wellicht ontvang je wel eens reacties, maar heb je écht zicht op wat je lezers vinden van je mailings? Kun je deze vraag niet volmondig met ja beantwoorden, dan is het raadzaam om die bevindingen in kaart te brengen. Met online surveys kun je eenvoudig informatie uitvragen bij je ontvangers. Vervolgens kun je met die gegevens je mailings direct relevanter maken.

Online surveys voor verschillende doelen

Online surveys zijn eenvoudig op te stellen in Spotler. Voor de volgende doeleinden zou je een online survey kunnen overwegen:

  • klanttevredenheidsonderzoek
  • productreview
  • (event)evaluatie
  • behoeftepeiling

Hieronder vertel ik je waar je per doel aan moet denken bij het maken van een online survey.

Doel 1: Klanttevredenheidsonderzoek

Eén van de meest gebruikte doeleinden van online surveys, is het klanttevredenheidsonderzoek. Dit onderzoek helpt enorm met het verzamelen van klantfeedback. Bovendien werkt het twee kanten op: je verzamelt waardevolle klantinformatie en klanten krijgen een beter gevoel over jouw bedrijf. Zij merken namelijk dat hun mening wordt gevraagd en gewaardeerd wordt. Dit is iets wat veel bedrijven nog nalaten. Zorg dat jouw bedrijf niet bij deze groep hoort en ga aan de slag met een klanttevredenheidsonderzoek.

Bij Volkswagen vragen ze de klant niet het hemd van het lijf, maar richten zij hun klanttevredenheidsonderzoek op hun nieuwsbrief. Ze houden het doel van de survey goed in de gaten en stellen alleen specifieke vragen over de tevredenheid en de verstuurde nieuwsbrieven.

online survey volkswagen

Doel 2: Productreview

Een klant plaatst een bestelling in jouw webshop. Na de levering is het waardevol om te weten hoe het product bevalt. Reviews zijn waardevol voor je webshop, om andere bezoekers over de streep te trekken een product te kopen. Meer dan 85% van de potentiële klanten geeft aan dat reviews hun aankoop hebben beïnvloed (bron: Zendesk). Daarnaast draagt deze unieke content bij in de ranking van zoekmachines.

mailplus-online-survey-coolblue

Tip: houd het geven van een review laagdrempelig. In bovenstaand voorbeeld zie je dat alleen een productrating al volstaat.

Doel 3: Evaluatie

Heb je een event of workshop georganiseerd? Dan wil je natuurlijk graag weten hoe de deelnemers het vonden. Om deze waardevolle informatie te ontvangen, is het van belang om na een event een survey uit te sturen waarin je om die feedback vraagt. In veel gevallen loont het om de dag na het event een online survey uit te sturen. Het event ligt dan nog vers in het geheugen. Wanneer je zorgt dat dit proces goed verloopt, scoort de communicatie rondom het event misschien ook wel hoger.

online survey expo

Doel 4: Behoeftepeiling

Lanceer je binnenkort een nieuw product of een nieuwe dienst? Dan kan het interessant zijn om de behoefte onder jouw klanten te peilen. Stel, je bent bezig om de nieuwe wintercollectie samen te stellen. Pols eens bij je klanten of zij liever de rode of blauwe trui terug zien in de nieuwe collectie. Je ontvangt zo niet alleen waardevolle antwoorden, maar je wekt ook direct de interesse van de lezer.

Tips bij het opstellen van online surveys

Zoals je ziet, kun je een online survey regelmatig inzetten. Maar voordat je aan de slag gaat met online surveys, is het handig om een aantal zaken te controleren.

  • Wat is het doel van de online survey?
    Stel van tevoren vast welke vragen je beantwoord wilt hebben. Maar denk bij het opstellen van de survey ook aan de uitkomst. Is een vraag niet relevant voor de uitkomst van de survey, laat deze dan weg.
  • Houd de survey kort
    Een schot voor open doel, maar niets is zo vervelend om door een eindeloze survey te scrollen. Stel je toch meer dan 8 vragen, verdeel de vragen dan over meerdere pagina’s. Vragen die niet relevant zijn, worden vaak als storend ervaren. Zorg daarom voor een flexibele vragenlijst, waarbij sommige vragen pas worden getoond bij een bepaald antwoord.
  • Geef de invultijd aan
    Geef aan hoeveel tijd de ontvanger kwijt is met het invullen van de online survey. Door bijvoorbeeld aan te geven dat het invullen maximaal 5 minuten kost, verlaag je de drempel om de survey in te vullen.
  • Eén vraag, één antwoord
    Zorg ervoor dat elke vraag slechts één antwoord heeft. Vermijd dubbele vragen als: Heb je het evenement positief ervaren en zou je aan een volgend evenement deelnemen? Zo krijg je duidelijke antwoorden en verminder je verwarring.
  • Geef een cadeautje
    Bedank respondenten met een cadeautje na het invullen van de online survey. Geef in de uitnodiging al aan dat zij het cadeautje ontvangen wanneer zij de survey hebben ingevuld.
    Gebruik zinnen als: Vul de enquête in en ontvang een presentje.
  • Testen
    Last but not least: test je online survey! Zo haal je eventuele fouten eruit en zie je of de volgorde van vragen logisch is opgesteld.

De Survey Manager in Spotler

Zelf aan de slag met online surveys? Dan helpen we je graag op weg. Lees in het Spotler Kenniscentrum meer over online surveys en hoe je deze met behulp van e-mail marketing in kunt zetten.