We kunnen er niet meer omheen: video werkt. HubSpot rapporteert dat potentiele klanten 1.8 keer sneller tot aankoop over zullen gaan na het zien van een video. Alleen het vermelden van het woord “video” in een e-mail onderwerp kan opens al verbeteren met 19%. Goede reden om ook video in e-mail op te nemen als je met je abonnees communiceert. In e-mail is dit echter minder gemakkelijk dan in je website, maar er zijn verschillende andere opties die je kunt toepassen.

Welke e-mail clients ondersteunen video in e-mail?

Zoals je in onderstaande tabel van Email on Acid kunt zien, is de ondersteuning voor (HTML5) video nog steeds beperkt. Echter de clients die het ondersteunen, vertegenwoordigen meer dan de helft van het marktaandeel. E-mail applicaties, zoals Apple iOS-client, Apple Mail en de e-mailclient van Samsung stellen ontvangers in staat stellen om video te afspelen binnen de e-mail client zelf. Andere clients zoals Outlook en Gmail ondersteunen dat niet. Belangrijk dus om te achterhalen welke clients jouw ontvangers voornamelijk gebruiken. Dit kun je terug zien in de rapportages van jouw e-mail marketing software.

Email clients en video

Video als gif animatie

Video_in_E-mail_animatie_GeldersOrkest
Voorbeeld van een header uit een mailing

Je kunt je video omzetten naar een gif-animatie. Een gif-animatie bestaat uit een reeks afbeeldingen die na elkaar getoond worden. Dit levert een bewegend beeld op, maar bevat geen geluid. Omdat een gif eigenlijk een afbeelding is, is deze methode makkelijk te gebruiken en wordt het breed ondersteund. Echter werken e-mail clients hier ook als een beperkende factor. Outlook 2007 en nieuwer ondersteunen geen gif-animaties, maar tonen een stilstaand beeld.

Voordelen:

  • Brede ondersteuning in e-mail clients
  • Gemakkelijk te maken

Nadelen:

  • Betrekkelijk lage beeldkwaliteit
  • Groot bestand
  • Geen geluid

In ons blogpost ‘Animated GIF in e-mail design‘ lees je meer over het toepassen van gif animaties in e-mail.

Embedded video

Je kan ook je videobestand rechtstreeks opnemen in je e-mail. Hierbij kan je lezer de hele video bekijken binnen je e-mail, zonder een webpagina te hoeven bezoeken. Omdat dit een nieuwe techniek is wordt het door weinig e-mail clients ondersteund, alleen iOS versies 5, 6 en 7 en Apple Mail zullen de video tonen. In de overige e-mail clients kan een alternatieve afbeelding getoond worden.

Voordelen:

  • Volledige video met geluid
  • Geen doorklik naar de website vereist
  • Betere beeldkwaliteit dan gif

Nadelen:

  • Slechte ondersteuning in e-mail clients
Video_in_E-mail_Meervaart
Voorbeeld  van een header uit een mailing van Theater de Meervaart

Tenslotte kun je vanuit de e-mail linken naar een video op je website of YouTube. Als link kun je een beeld uit de video met een YouTube-knop gebruiken, zodat de lezer in één oogopslag weet waar de link naar verwijst. Dit is een makkelijke en betrouwbare methode om video te delen met je ontvangers.

Voordelen:

  • Gemakkelijk in te zetten
  • Betrouwbaar

Nadelen:

  • De lezer moet de e-mail verlaten om de video te zien

Conclusie video in e-mail

Video in e-mail is een goede manier om op te vallen en je boodschap aan de man te brengen. Je video rechtstreeks embedden in de e-mail wordt niet door alle e-mail clients ondersteund. Bovendien zorgen zware videobestanden vaak voor langere laadtijden. Dit zorgt voor irritatie bij de ontvanger en een hoger bouncepercentage. Met een animated gif of een link naar een pagina bereik je hetzelfde. En voor een optimaal effect kun je de technieken combineren. Dus een animated gif die linkt naar de volledige video op een landingspagina.

Download white paper Design in e-mail marketing

Een video in je e-mail of een animated gif zijn slechts enkele van de aspecten die een rol spelen bij design in e-mail marketing. Zo kun je in het design ook werken met een uitklapmenu, met verschillende calls-to-action, een dynamische footer en nog 19 aspecten. Wil je meer weten over design in e-mail marketing? Download dan ons white paper Design in e-mail marketing.