Iedere e-mail client toont jouw mail net weer even anders. Bij Spotler houden we dagelijks de ontwikkelingen in de gaten om te zorgen dat onze nieuwe templates up-to-date zijn. Maar wist je dat jij per e-mail client ook kan optimaliseren? In dit blog behandel ik de mobiele e-mail client die voornamelijk populair is bij Android gebruikers: de Gmail- en Inbox by Gmail app.

De Gmail- en Inbox by Gmail app

De populariteit bij Android gebruikers heeft als reden dat veel Android toestellen de Gmail app standaard aanbieden. De Gmail app is op iOS ook beschikbaar in de app store, maar staat niet standaard op het apparaat. De standaard e-mail client van iOS werkt ook prima met een Gmail e-mail adres, daarom kiezen veel gebruikers er voor om niet de Gmail app te gebruiken.

De Google Play Store geeft momenteel 1 miljard downloads aan voor de Gmail app en 10 miljoen voor de Inbox by Gmail app. Dus: reden genoeg om jouw mailings te optimaliseren voor deze app! Op basis van mijn ervaring als Inbox by Gmail gebruiker én e-mail marketing specialist geef ik je hier 4 hands on optimalisatietips.

Tip 1: Laat Gmail jouw mails niet afbreken

Gmail breekt een mailing af als de code hiervan groter is dan 102 kb. Het gaat hierbij puur om de grootte van het aantal regels code, oftewel het HTML bestand. De grootte van de afbeeldingen telt hier niet mee. Is jouw mail groter 102kb? Dan wordt de knop ‘Volledige e-mail bekijken’ weergegeven.

De ‘Volledige e-mail bekijken’ functie in Gmail

Nu is natuurlijk jouw vraag, wat kan ik hiermee doen? Er is maar één antwoord mogelijk: je mailing inkorten. Plaats tussen de 1 en 5 artikelen in je mailing. Een te grote mailing verzenden raad ik af. Je footer valt namelijk weg, inclusief de afmeldlink. Afmelders markeren jouw mailing dan sneller als spam. Kort je mailing dus in en voldoe direct aan twee e-mail marketing best practices. Één: focus je mailing op één hoofdonderwerp met een duidelijke call to action. Twee: maak het afmelders gemakkelijk.

Tip 2: Ga op de juiste manier om met de reclame tab

Met verschillende tabs (in sommige versies labels genoemd) ontzorgt Gmail zijn gebruikers door mails automatisch te sorteren. Denk bij labels aan: reclame, sociaal, updates en forums. Als marketeer krijg je te maken met onderstaande tabs die Gmail als volgt beschrijft:

  • Reclame: deals, aanbiedingen en andere marketing- en promotieberichten.
    Bij Spotler zijn dit handmatige mailings via de mailing manager.
  • Updates: meldingen van online accounts, zoals waarschuwingen en bevestigingen.
    Bij Spotler zijn dit automatisch verstuurde mailings vanuit een campagne.

Hieronder geef ik je vanuit twee invalshoeken advies over de reclame tab.

Invalshoek 1: de marketeer

Je bent liever niet één van de 100 in de reclame tab. Helaas is het automatisch sorteren niet te beïnvloeden als verzender. Je kan ontvangers expliciet vragen om jouw mailing een ander label te geven. Bijvoorbeeld door een dynamisch blok voor alle adressen die eindigen op @gmail.com. Ontvangers geven vervolgens zelf aan dat jouw afzender niet in de reclame tab thuis hoort.

Een e-mail verwijderen uit Reclame in Gmail

Invalshoek 2: de ontvanger

Maak je er niet té druk om de reclame tab, het is immers bedacht als een gebruiksvriendelijke functionaliteit. Als jouw ontvanger de reclame tab opent, wil hij daadwerkelijk nieuwsbrieven bekijken. Onderweg naar werk of ’s avonds op de bank. De lezer bekijkt jouw mail aandachtiger en de kans op een klik (en dus conversie) is groter.

Waar je beter op kunt focussen: opvallen tussen de andere mailings in de reclame tab. Zorg dus voor een opvallende onderwerpregel, afzender en snippet. Hoofdletters, speciale tekens, emoticons én de volgende twee tips helpen jou hierbij.

De Reclame tab in Gmail

Tip 3: Maak een herkenbaar e-mail adres aan

Opvallen in de inbox? Zorg voor herkenbare inboxvelden. Gebruik een duidelijke afzendernaam én reply-adres. Want naast de afzendernaam tonen sommige e-mail clients dit e-mailadres in de inbox.

Geen probleem, zou je denken. Echter gebruikt de Gmail app alleen de tekst voor het @-teken. Bij veel e-mailadressen zijn dit algemene woorden als ‘info’, ‘noreply’ of ‘klantenservice’. Voornamelijk bij reacties en automatische campagne e-mailings komt dit voor.

Maak daarom een e-mailadres aan met jouw bedrijfsnaam voor het @-teken. Bijvoorbeeld spotler[at]nl.spotler.nl. Je voorkomt de onherkenbare afzendernamen uit de voorbeelden, die wat spammy overkomen. Dus optimaliseer je reply-adres, +1 voor jouw open ratio.

Onherkenbare afzendernamen in Gmail

Tip 4 – Gebruik je Google+ profiel

Een Google+ profiel voor jouw bedrijf overbodig? Echt niet! Jouw Google+ profielfoto is namelijk dé manier om op te vallen in de inbox van de Gmail app.

De app toont namelijk de Google+ profielfoto van de versturende partij. In één oogopslag ziet de ontvanger dat de mail van jou is. Gebruik voor het aanmaken van jouw Google+ profiel het e-mailadres uit tip 3.

Welke mail zou jij eerder openen?

E-mailadres ZONDER Google+ profiel
E-mailadres MET Google+ profiel

Blijf testen!

Ben je enthousiast om aan de slag te gaan met deze tips? De belangrijkste tip in e-mail marketing blijft: testen! Test niet alleen in de Gmail app. Leer jezelf aan om iedere mail op de top 5 e-mail clients van jouw ontvangers te testen. Komen de inboxvelden goed over? Wordt de volledige mail weergegeven? Is de mailing responsive? Is het antwoord op één van deze vragen nee? Neem dan contact met ons op, dan geven we het beste advies voor jouw situatie.

Op de hoogte blijven van de laatste e-mail ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief