Iedere B2B-marketeer genereert natuurlijk het liefst zoveel mogelijk goede Marketing Qualified Leads (MQL’s), zodat sales hen succesvol kan opvolgen. Dit kan via offline kanalen zoals beurzen of DM-acties of je trekt via diverse online kanalen bezoekers naar je site om hen te laten converteren. Denk aan kanalen als Google Ads, LinkedIn Advertising en goede Search Engine Optimalisatie (SEO). Maar wist je dat 95% van je bezoekers je website verlaat zonder enige actie te ondernemen? Zonde van de effort en wellicht gemaakte kosten en zonde dat je niet kunt herleiden wie zij zijn… of toch wel? Leadgeneratie software biedt een uitkomst.

Wat is leadgeneratie software?

Voor al je websitebezoekers die anoniem komen en weer gaan is er leadgeneratie software ontwikkeld. Met deze software worden B2B-organisaties in staat gesteld van anonieme bezoekers leads te maken. Met deze techniek word je in staat gesteld om op basis van het IP-adres van de bezoekende organisatie te achterhalen welke organisatie dat daadwerkelijk is. Zo wordt realtime inzichtelijk gemaakt welke organisaties je website bezoeken.

Hoe werkt deze software?

Achter leadgeneratie software hangt een unieke dynamische database met IP-adressen met bijbehorende bedrijfsinformatie. Door een tracking code in je CMS of tagmanager te plaatsen, wordt de koppeling gemaakt tussen een IP- database en het IP- adres van de bezoekende organisatie. Is er een match? Dan krijg je alle beschikbare informatie getoond van deze organisatie.
In leadgeneratie software zit er dus een mogelijkheid om een tracking code te creëren. Deze tracking code is voor iedere gebruiker uniek en wordt gekoppeld aan een specifiek domein. Zo maak je dus van anonieme bezoekers, herkenbare bedrijven, instellingen en organisaties.

Verder biedt dergelijke software gebruikers vaak mogelijkheden en zaken als:

  • Inzichtelijke dashboard en rapportages over welke organisaties je website hebben bezocht
  • Leadscoring afgestemd op bezoek van webpagina’s door de organisaties die je site bezoeken
  • Leads eenvoudig toewijzen aan salesmedewerkers of andere collega’s voor opvolging
  • Handige e-mailnotificaties met rapportages zodat je direct actie kunt ondernemen
  • Integraties met ESP’s en CRM-systemen voor e-mailcampagnes en een beter klantbeeld

Spotler B2B – e-mail automation & leadgeneratie software

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Spotler B2B, de B2B e-mail marketing automation en leadgeneratie software van Spotler? Download dan de productbrochure voor een overzicht van de voordelen, de werking en alle functionaliteiten die we in onze Spotler B2B software bieden voor B2B-marketeers.

Succesvol aan de slag gaan

Als je er bewust voor kiest om ook achter die 95 tot 97 bezoekers aan te gaan, dan zul je op zijn minst met leadgeneratie software aan de slag moeten gaan. Maak dan niet de fout door die software / Spotler B2B aan te schaffen en de tracking te plaatsen zonder dat je hebt bedacht hoe je ermee wil werken. Wil je het tot een succes maken, volg dan het volgende stappenplan.

Stap 1: Pas je marketing-sales proces aan

Teken samen met sales uit hoe leads vanuit je leadgeneratie software worden verwerkt en doorgezet voor opvolging. (In B2B is de samenwerking tussen sales en marketing van essentieel belang om succesvol te opereren en targets te halen. Lees hier meer over ons eigen blog: “Waarom B2B Sales en Marketing hand in hand gaan” of een Business2Community blog over dit onderwerp.)

Stap 2: Bepaal MQL-criteria voor websitebezoekers

Omdat bezoekers die je website zich niet kenbaar maken, moet je bv. strikter zijn op de branche waarin de organisatie opereert, de grootte van de organisatie (in FTE en/of omzet) en de activiteiten van zo’n organisatie.

Stap 3: Bepaal je leadscoring formule

De volgende stap is om te bepalen welke pagina’s binnen je website veel waard zijn als deze worden bezocht en welke niet zoveel waarde hebben als deze worden bekeken.

Stap 4: Bepaal hoe je leads aandraagt aan sales

Afhankelijk van welke sales- en marketingsystemen je gebruikt en hoe je informatie daarin kwijt kan, bepaal je hoe de informatie over de leads die je als MQL kwalificeert overdraagt aan sales.

Stap 5: Maak mensen verantwoordelijk en maak tijd vrij

Uiteindelijk zullen één of misschien enkele marketeers zich moeten buigen over alle bedrijven die door je leadgeneratie software worden herkend. Deze werkzaamheden moeten in dagelijkse werkzaamheden worden ingepast.

Stap 6: Voeg de tracking code toe aan je website

Tijd om stap 1 t/m 5 in de praktijk te gaan brengen en daadwerkelijk MQL’s te gaan genereren voor sales. Voeg dus de tracking code toe aan je CMS of in je Google Tagmanager.

Stap 7: Stel je leadscoring in

De volgende stap is om in de software de leadscoring die je hebt opgesteld daadwerkelijk toe te gaan passen, zodat bezoekers op basis hiervan scores gaan opbouwen.

Stap 8: Stel de labels in voor je bezoekers

Niet alleen leads of prospects bezoeken je website, maar ook klanten, partners en concurrenten. Label ze als zodanig. Zo vallen alle type bezoekers in het juiste bakje en kun je je focussen op de voor jou juiste type bezoeker.

Stap 9: Stel notificaties in

Het is uitermate handig om notificaties in te stellen zodat je per e-mail op de hoogte wordt gesteld wanneer een bepaalde score wordt bereikt door een bezoeker. Je kunt hier gelijk actie op ondernemen.

Stap 10: Evalueer, stel bij en optimaliseer

Tot slot moet je de door jou gehanteerde werkwijze blijven evalueren. Voldoen de MQL’s die worden doorgezet aan de eisen van sales? Kloppen de MQL-criteria nog? Is je leadscore goed genoeg?

Tot slot

Ga je aan de slag met leadgeneratie software, wees je er dan van bewust dat je eerst een werkwijze uitdenkt en je sales-marketing proces hierop aanpast. Met het bovenstaande stappenplan, moet je een aardig eind komen. Maar wil je nog dieper op de materie ingaan, dan raden wij je aan ons ‘Playbook – Leadgeneratie software succesvol inzetten‘ te downloaden. Hierin gaan we uitgebreider in op wat we in dit blog met je bespreken. Heel veel succes!