Case: ADO Den Haag zet in op efficiënte en relevante e‑mail­communicatie met fans

header small
Spotler Ado Den Haag

ADO Den Haag is de professionele voetbalclub uit Den Haag. De club is op 1 februari 1905 opgericht en speelt momenteel op het hoogste niveau in de Nederlandse Eredivie. De thuisbasis is het Cars Jeans Stadion dat plaats biedt aan 15.000 toeschouwers. De prijzenkast van de voetbalclub is gevuld met twee lands­kampioen­schappen en twee KNVB bekers. De club heeft een fanatieke en betrokken aanhang en staat o.a. bekend om het Haags Kwartiertje, waarin het team door de fans gedurende de laatste 15 minuten van een wedstrijd nog fanatieker wordt toegezongen en waardoor de tegen­stander nog meer wordt geïntimideerd.

Spotler Sports Alliance

Het doel

Om in contact te blijven met zijn fans en hen te informeren over alles wat met de club te maken heeft, zet ADO Den Haag sinds 2010 de e‑mail marketing software van Spotler in en werkt de club hiervoor samen met data driven marketing-specialist 40beats. Het bureau heeft de initiële inrichting van de software voor zijn rekening genomen en de club in al die jaren van advies voorzien als het gaat om bestandsopbouw en de communicatie met de achterban.

Recentelijk heeft 40beats het voortouw genomen om een koppeling tussen Spotler en het Sports Alliance Data Management Platform (waarin supporters­data wordt beheerd) door Sports Alliance te laten realiseren. Met deze koppeling wordt de club in staat gesteld zijn e‑mail­communicatie op vele fronten te optimaliseren.

Efficiënter en minder foutgevoelig

Waar ADO Den Haag in het verleden vanuit Sports Alliance selecties van fans en supporters exporteerde en weer importeerde in de e-mail marketing software van Spotler, gaat dat nu volledig automatisch. Deze nieuwe manier van werken bespaart tijd en is veel minder foutgevoelig. Door de integratie wordt de data in beide systemen up-to-date gehouden. Aan- en afmeldingen worden zo per permissie – Website, Fanshop of Zakelijk – bijgehouden en bounces worden netjes verwerkt.

De cijfers in de rapportages zijn bovendien veel betrouwbaarder. Voorheen werden gebouncete adressen na een mailing niet teruggegeven in Sports Alliance. Echter, deze werden in een volgende export wel weer gewoon meegenomen in de selectie en geïmporteerd terwijl ze niet meer werden gemaild. Deze werkwijze vertroebelt de cijfers en dat is met deze koppeling nu getackeld.

Spotler sports alliance afas

Relevanter door beter inzicht

Door de koppeling wordt in Sports Alliance ook netjes teruggeven of een fan wel of niet een mail heeft geopend. Op basis hiervan, maar ook op basis van andere interesse­gebieden en kenmerken kunnen selecties worden gemaakt en doorgezet naar Spotler. Op deze wijze kan de inhoud van de nieuwsbrieven en andere e‑mail­communicatie veel relevanter worden gemaakt voor de betreffende doelgroepen.

Omdat Sports Alliance ook is gekoppeld aan AFAS, waarin zakelijke contacten zijn vastgelegd, worden deze contacten ook ineens beschikbaar voor e‑mail ­marketing. Bij ieder contact zijn in AFAS labels vastgelegd, daardoor kunnen er op basis van die labels ook selecties van zakelijke contacten worden doorgezet voor e‑mail­communicatie. Denk aan speciale berichten voor skyboxhouders en aanbiedingen voor leads (potentiële sponsoren).

Image

"Onze nieuwe manier van werken bespaart tijd en is veel minder foutgevoelig."

Danny van Voskuilen Medewerker Marketing & Communicatie
spotler birthday campagne

De toekomst

Nu met de koppeling de e‑mail marketing basics echt op orde zijn bij ADO Den Haag en de club hierdoor een uniform klantbeeld heeft gecreëerd, staan voor de nabije toekomst geautomatiseerde e‑mail­campagnes op de planning.

Samen met 40beats zal worden nagedacht over het ontwikkelen van welkomst­campagnes voor nieuwe nieuwsbrief­abonnees, (seizoen)clubkaart­houders en fanshopklanten. Ook wil ADO Den Haag verjaardags­campagnes in gaan zetten om fans te verrassen op hun verjaardag.

Go to top
Direct Contact