Vaak wordt kleur door marketeers ingezet vanuit hun eigen smaak. “Ik vind rood een mooie warme kleur, en dat past bij ons merk”. Maar is dat wel de beste manier om kleur te gebruiken? Wat is kleur eigenlijk? En hoe gebruik je het optimaal in bijvoorbeeld je e-mail campagne?

Wat is kleur?

Kleur is niets anders dan licht dat gereflecteerd wordt op een oppervlakte. Deze kun je zien. Er zijn ook kleuren die worden geabsorbeerd door een oppervlakte. Deze kun je niet zien. Wit licht (zoals dat van de zon) bevat alle kleuren van de regenboog. Zodra dit witte licht op een gele kanarie schijnt worden alle kleuren behalve geel geabsorbeerd. Geel wordt gereflecteerd en is zichtbaar voor het menselijke oog. (Bron: Crayola)

Betekenis van kleuren

Ik kan onmogelijk alle kleuren en hun eigenschappen benoemen. Dat zijn er te veel. Als ik me beperk tot de primaire en secundaire kleuren uit de cirkel van Johannes Itten kom ik tot de volgende lijst:


Primair

Rood: warm, passie, agressie, leiderschap, kritiek, energiek, belangrijk, sterk, gevaar

Blauw: koel, nuchter, kalm, veilig, neutraal, betrouwbaar, competent, verantwoordelijk, zakelijk

Geel: warm, optimistisch, energiek, logisch, intellectueel, vrijheid, scherpzinnigheid, kinderlijk, goedkoop

Secundair
Paars: koel, geestverruimend, origineel, vredelievend, intelligent, begaafd, hoopvol, kalm, stimulerend, luxueus

Groen: koel, milieuvriendelijk, groei, orde, rust, veiligheid, balans, jong, ontspannen, verzorgend

Oranje: warm, koninklijk, sportief, plezierig, creatief, ondersteuning, vriendelijk, dynamisch, ijdel

secundair oranje

Impact van kleur

De impact van kleur is afhankelijk van de cultuur waarin deze gezien wordt. Bij ons in Europa draagt een bruid vaak een witte jurk terwijl deze kleur in Azië vooral met de dood geassocieerd wordt. (bron: Wetenschap.infonu)

Voor de impact van een merk is kleur heel belangrijk. Zelfs zonder dat er een logo of naam in beeld staat is in het onderstaande voorbeeld al duidelijk te zien welk van de twee supermarkten de Albert Heijn is en welke de Jumbo.

Een ander voorbeeld van kleurimpact is het McDonalds logo. Enige jaren geleden heeft McDonalds zijn rode logo vervangen voor een groen logo. Hiermee hoopten ze een meer milieuvriendelijke uitstraling te krijgen.

Coca Cola deed iets vergelijkbaars. Ze hebben de variant Coca Cola Life op de markt gebracht in een groene verpakking. Hiermee wekken ze de indruk dat dit gezond(er) is.

Kleurgebruik

Contrast is belangrijk bij het onderscheiden van kleur. Zwarte tekst is het beste leesbaar op een witte achtergrond. Ze zijn complementair aan elkaar (de kleuren die in de kleurencirkel van Itten tegenover elkaar liggen). Wil je iets laten opvallen in je e-mailbericht zoals bijvoorbeeld een button of call-to-action, dan kun je een complementaire kleur gebruiken. Is je e-mailtemplate overwegend paars? Dan is oranje een goede keuze voor je buttons.

Chromatisch kleurgebruik kan ook. Dan ga je juist uit van een beperkt kleurspectrum. De kleuren liggen dicht bij elkaar (verschillende tinten van één kleur). Als je dit zou toepassen op de eerder genoemde website, dan komt het als één geheel over. Nadeel is wel dat je buttons minder opvallend zijn.

Meestal wordt er gekozen voor een combinatie. De huisstijlelementen chromatisch en de call-to-actions in een opvallende, complementaire kleur. Zo komt bijvoorbeeld de website als één geheel over en vallen de buttons op.

Verschillen tussen kleursystemen

RGB (Red-Green-Blue)

Dit kleursysteem is gebaseerd op lichtbronnen en mengingen daarvan. Door het mengen van rode, groene en blauwe lichtbronnen kun je bijna alle mogelijke kleuren bereiken. Dit wordt met name gebruikt bij beeldschermen. Hieronder vergroting van een beeldscherm met rode, groene en blauwe pixels.

Soms wordt RGB ook wel eens als RGBA aangeduid. Dan is transparantie ook een onderdeel van de kleur (de A van alpha). Een RGB-kleur kan weergegeven worden in waardes van 0-255. Rood is bijvoorbeeld RGB(255,0,0) en blauw RGB(0,0,255). Groen met een transparantie van 50% kan worden aangeduid met RGBA(0,255,0,0.5).

Een andere manier om RGB te gebruiken is het hexadecimale systeem. Hierbij kan de hoeveelheid van elke kleur variëren tussen 00 en FF. Wit is bijvoorbeeld #FFFFFF, zwart is #000000 en rood #FF0000. Het internet (en dus ook e-mail) maakt gebruik van RGB.

CMYK (Cyan-Magenta-Yellow-Key/blacK)

Als het om drukwerk gaat praten we over inkt of pigment in plaats van licht (bij RGB). RGB en CMYK kun je niet door elkaar gebruiken omdat je bij drukwerk geen lichtbron hebt en in een monitor geen inkt kunt gebruiken. Met de vier basis kleuren van het CMYK systeem kun je bijna alle mogelijke kleuren mengen. Deze worden in een drukpers of printer per laag over elkaar heen gelegd. Een kleurenafbeelding wordt dus in vier lagen gemaakt. Een andere, veel voorkomende term voor CMYK is Full-Color.

PMS (Pantone-Matching-System)

Er zijn drukwerkkleuren die niet exact gemengd kunnen worden met CMYK. Het Italiaanse bedrijf Pantone heeft veel van deze kleuren al gemaakt. Daar kan een drukkerij een pot inkt van kopen en gebruiken. Al de kleuren van Pantone hebben een nummer. Pantone 369 is bijvoorbeeld de groene kleur die door het bedrijf KPN gebruikt wordt. Een exacte kleur groen die alleen bij benadering is na te maken met CMYK of RGB. Eén kleur van Pantone staat gelijk aan één drukgang (zoals Cyaan een drukgang is bij CMYK). Een drukkerij gebruikt soms ook meerdere Pantone kleuren. Pantone kleuren worden vaak gebruikt bij grote vlakken van dezelfde kleur, of als de kleur exact goed moet zijn zoals bij logo’s en huisstijlen.

RAL (ReichsAusschuss für Lieferbedingungen)

RAL is een systeem vergelijkbaar met PMS van Pantone. Het wordt gebruikt voor kleuren van verf in plaats van inkt. Het is in 1927 ontwikkeld in Duitsland door Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung en nog steeds veel gebruikt.

Meer over e-mail design?

Download dan gratis ons white paper “23 aspecten voor design in e-mail marketing“. Heb je andere vragen? Neem dan contact op met Spotler.